IMG-8692.jpg

Krajevna neurja z močnim vetrom mogoča tudi danes

datum: 19. 07. 2023

Včeraj, 18. junija, je večji del Slovenije prizadelo močno neurje s silovitim vetrom, ki je povzročilo precejšnjo škodo. Tudi v Novem mestu so močni sunki vetra podirali drevesa in odnašali strehe. Zabeležili smo 31 dogodkov, povezanih s posledicami neurja. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto in desetih prostovoljnih gasilskih društev so po neurju odstranjevali večje število podrtih dreves in pokrivali razkrite strehe.

Kljub že izvedenim obsežnim sanacijskim delom, se še vedno pojavljajo manjše posledice včerajšnjega neurja, ki zahtevajo pozornost in ukrepanje intervencijskih služb. Občane zato prosimo za potrpežljivost in razumevanje. Vsekakor pa se zavezujemo, da bodo vse preostale posledice neurja rešili čim hitreje in temeljito.

Vremenoslovci opozarjajo, da lahko tudi danes pričakujemo nastanek številnih neviht, ki bodo zelo verjetno prerasle v krajevna neurja. Agencija za okolje je zato izdala oranžno vremensko opozorilo za celotno državo.  ARSO svetuje, da se v času neurja ne zadržujemo na prostem, saj bi lahko postali izpostavljeni nevarnim vremenskim razmeram.  Še posebej opozarjajo, naj se  nikar ne zadržujemo pod drevesi, v bližini hudourniških  vodotokov ali v bližini daljnovodov, saj so to mesta, kjer se poveča tveganje za nesreče.

Zavedajmo se, da smo priča močnim naravnim pojavom, katerim se ne moremo izogniti, vendar pa lahko s previdnostjo in zavedanjem o nevarnostih zagotovimo svojo lastno varnost.

nazaj