Na_robu_poletja_2022_z_Erico_Johnson_Debeljak.JPG

Novomeška knjižnica začenja z nizom pogovornih večerov Na robu poletja

datum: 09. 06. 2023

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto tudi letos pripravlja cikel pogovornih večerov z zanimivimi gosti s področja literature. Pogovorni večeri bodo potekali 15. in 22. junija, 30. avgusta, 4., 14. in 21. septembra na prostem v zavetju Parka Rastoče knjige ob novomeški knjižnici, povezovala jih bo Carmen L. Oven.

Kot prvi v četrtek, 15. junija 2023, ob 19. uri prihaja v goste pesnik, pisatelj, komediograf, esejist, operni, filmski in gledališki režiser Vinko Möderndorfer. Rojen je 22. septembra 1958 v Celju, kjer je končal gimnazijo pedagoške smeri. Študij je nadaljeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je absolviral iz gledališke in radijske režije. Takoj po končani Akademiji je začel z delom v slovenskih gledališčih, hkrati pa je prevzel umetniško vodenje gledališča Glej. Kot režiser se je spogledoval tudi s filmi, predvsem v dokumentaristiki in TV-igrah. Piše poezijo in prozo za otroke, radijske igre, mladinske romane, dramska besedila in dela za odrasle. Za svoja dela je prejel več nagrad (Borštnikovo nagrado, Župančičevo nagrado mesta Ljubljana, nagrado Prešernovega sklada, nagrado Marjana Rožanca, Ježkovo, Grumovo in Šeligovo nagrado, modro ptico, desetnico). Z njim bodo spregovorili o njegovem delu in vsestranskem ustvarjanju, nekaj besed pa bodo namenili tudi najstniški zbirki poezije z naslovom Romeo in Julija iz sosednje ulice ter poetični zbirki socialne lirike Naprej, naprej, ki sta izšli v lanskem letu.

V nadaljevanju bodo v novomeški knjižnici v prvem sklopu pogovornih večerov gostili še igralko in televizijsko voditeljico Zvezdano Mlakar (22. 6.), v jesenskem delu pa pisateljico in scenaristko Janjo Vidmar (30. 8.), pisatelja in publicist patra Karla Gržana (4. 9.), pisatelja in pesnika Dušana Šarotarja (14. 9.), cikel pa bodo zaključili v družbi novomeškega literarnega ustvarjalca pisatelja in prevajalca Gašperja Kralja (21. 9.).

 

Literarni vecer -Vinko Möderndorfer.pdf

nazaj