DSC_5209.jpg

Ob 70. obletnici slovenskega krvodajalstva sprejem tudi v Novem mestu

datum: 06. 06. 2023

Podžupan Matija Škof je ob slovenskem dnevu krvodajalstva, ki ga obeležujemo 4. junija, sprejel krvodajalke in krvodajalce iz Mestne občine Novo mesto. Zahvalil se je Območnemu združenju Rdečega križa Slovenije Novo mesto in Centru za transfuzijsko dejavnost, ki skrbno organizirajo in izvajajo krvodajalske akcije. Predvsem pa se je zahvalil krvodajalkam in krvodajalcem za njihovo nesebično in prostovoljno darovanje krvi, ki rešuje številna življenja. Poleg podžupana Matije Škofa sta se krvodajalkam in krvodajalcem zahvalili tudi predsednica Rdečega križa Danica Novak Malnar in vodja Centra za transfuzijsko dejavnost dr. Mojca Šimc.

Letos mineva 70 let odkar je Rdeči križ Slovenije prevzel organizirane in skrbno pripravljene krvodajalske akcije, čeprav so v Sloveniji zabeležili prvi odvzem krvi leta 1945, ko so v Centralni vojni bolnici v Ljubljani  shranili 19 stekleničk te dragocene tekočine.

Slovenija je ena redkih držav, če ne edina, kjer je darovanje krvi prostovoljno in brezplačno. In se lahko pohvalimo, da imamo dovolj lastnih zalog krvi, s katerimi rešujemo človeška življenja. To dejstvo je zgovoren dokaz, da smo še vedno humana in sočutna država in družba. V Sloveniji kri daruje okrog 5% prebivalstva, tudi naša občina beleži enak procent.

nazaj