media-literacy-gfb316a568_1920.jpg

Novomeška knjižnica vabi na okroglo mizo Sem (medijsko) pismen?

datum: 14. 02. 2023

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto bodo v četrtek, 23. 2. 2023, ob 18. uri spregovorili z dr. Vesno Vuk Godina, dr. Sonjo Merljak Zdovc in Doro Pal o varni in odgovorni uporabi zaslonov in spleta.

Sodobna tehnologija nas spremlja na vsakem koraku, v poplavi informacij prehajamo od enega do drugega zaslona. Sodobna tehnologija naj bi nam olajšala življenje in delo. Pa je res vedno tako? Znamo uravnoteženo, odgovorno in varno uporabljati splet? Se dovolj dobro znajdemo v virtualni resničnosti, da ne nasedamo dezinformacijam in spletnim prevaram?

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto se zavedajo pomena dobre medijske in informacijske pismenosti tako med mlajšo kot tudi odraslo populacijo. Največkrat so žrtve spletnih neresnic in prevar otroci in mladostniki, ki so bolj vodljivi ter nujno potrebujejo podporo in pomoč pri varnem vstopu v digitalni svet. Iz omenjenega razloga je še posebej pomembno, da smo dobro medijsko in informacijsko pismeni tudi starši ter svetovalni in pedagoški delavci. Konec koncev pa je dobro vedeti tudi, kam se obrniti po pomoč, če se naš otrok znajde v primežu spletnega nasilja ali odvisnosti od spleta in sami ne zmoremo več.

Iz omenjenega razloga v novomeški knjižnici svetovalne in pedagoške delavce, pa tudi starše in zainteresirano širšo javnost, v četrtek, 23. februarja 2023, ob 18. uri vabijo na okroglo mizo Sem (medijsko) pismen?, na kateri bodo spregovorili o tem, kaj je medijska pismenost in zakaj je pomembna, predstavili antropološki pogled v prostor virtualne resničnosti in pasti prekomerne uporabe sodobne tehnologije ter se osredotočili na to, kako otrokom pomagati do uravnotežene, odgovorne in varne uporabe zaslonov in brskanja po svetovnem spletu. Gostje okrogle mize bodo dr. Vesna Vuk Godina, doktorica socioloških znanosti, predavateljica socialne in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Mariboru in na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, dr. Sonja Merljak Zdovc, novinarka, pisateljica, raziskovalka literarnega novinarstva in medijske pismenosti ter ustanoviteljica in urednica Časorisa, prvega spletnega časopisa za otroke pri nas, ter Dora Pal, socialna delavka, družinska psihoterapevtka in strokovna vodja programov Društva Projekt Človek. Pogovor z njimi bo povezovala Carmen L. Oven.

 

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so za vse, ki potrebujete pomoč pri uporabi spleta, na Študijskem oddelku vzpostavili SOS točko – Skupaj Osvojimo Splet, kjer vam nudijo osebno pomoč pri namestitvi spletnih in mobilnih aplikacij ter uporabi e-storitev. Vsak tretji torek v mesecu ob 11. uri v knjižnici potekajo Digitalni torki, skupinske delavnice o uporabi spletne tehnologije na izbrano temo. V sklopu SOS točke pa opozarjajo tudi na pomen odgovorne in varne uporabe zaslonov in spleta.

 

nazaj