KMJ.JPG

Zaključek rekordne bralne značke

datum: 07. 02. 2023

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so v danes, 7. februarja, s stand-up nastopom komičarke, dramske pedagoginje, lutkarice Lucije Ćirović in tradicionalno podelitvijo knjižnih nagrad zaključili 14. sezono bralne značke za odrasle, ki jo je opravilo 180 bralcev, kar je največ doslej.

Tokrat so »značkarji« lahko izbirali med knjigami, kjer so v ospredju ženske – drzne in neustrašne, ki so utirale svojo pot in spreminjale meje našega sveta. Taka pa je tudi gostja zaključnega dogodka pionirka ženskega stand-upa in ventrilokvizma v Sloveniji Lucija Ćirović, ki je v pogovoru z Alenko Murgelj povedala, da je tudi sama pred leti delala v knjižnici in prav preko knjižnice prišla tudi do gledališča in vloge v slovenski humoristični nanizanki TV Dober dan, ki ji je prinesla prepoznavnost. Na področju ventrilokvizma, ki bi ga najbolje razložili kot »govorjenje brez premikanja ustnic«, v Sloveniji orje ledino. Učila se ga je preko videov ter knjige Ventriloquism for Dummies, izobraževala pa se je tudi v ZDA, saj ventrilokvistov v Evropi ni veliko: »V ZDA sem ugotovila, da nisem edina, ki sem edina v državi.« Ventrilokvizem in lutkarstvo združuje s stand-upom in obiskovalci so imeli priložnost v Lucijinem stand-up nastopu, ki je sledil pogovoru, med drugim spoznati tudi njenega hudomušnega prijatelja, petelinčka Coca Ch.Adela. Za njegovo vedenje se je Lucija v naprej opravičila, zbrani pa so se njunim domislicam pošteno nasmejali.

Ob koncu je sledila še tradicionalna podelitev knjižnih nagrad in osebnih knjižnih kazalk za uspešno opravljeno bralno značko, pri kateri je z veseljem sodelovala tudi Lucija. Bralno značko je tokrat opravilo kar 180 bralcev, ki so prebrali vsaj pet knjig s knjižnega seznama in pravilno odgovorili na tri vprašanja v povezavi z vsebino prebranih knjig.

 

kmj-1

nazaj