DSC_1470.jpg

Nagrajenci natečaja ob 100. obletnici Knafelčeve markacije

datum: 10. 01. 2023

Danes, 10. januarja 2003, smo na rotovžu sprejeli nagrajence fotografskega in likovnega natečaja, ki smo ga skupaj s Planinskim društvom Krka Novo mesto razpisali ob 100. obletnici Knafelčeve markacije.

Lansko leto je minilo sto let odkar je v uporabi Knafelčeva markacija, prepoznavna bela pika, obrobljena z rdečim kolobarjem, ki planincem in pohodnikom kaže pravo pot. Leta 1922 jo je iznašel takratni načelnik markacijskega odbora Slovenskega planinskega društva Alojz Knafelc, ki je bil rojen v Novem mestu. 100. obletnico Knafelčeve markacije smo v Novem mestu obeležili s postavitvijo spominskega obeležja, ki od lanskega septembra na stičišču Pugljeve ulice in Župančičevega sprehajališča spominja, da je avtor tega znamenitega simbola Novomeščan.

Mestna občina Novo mesto in Planinsko društvo Krka Novo mesto sta ob tej priložnosti razpisala tudi nagradni fotografski in likovni natečaj, ki je potekal od 19. 9. do 15. 11. 2022.  Na natečaj je prispelo 35 fotografij in 54 likovnih izdelkov, pri ustvarjanju katerih je sodelovalo več kot 100 posameznikov in otrok iz osnovnih šol  Otočec,  Šmihel in Center ter vrtcev Otočec in Ciciban, enota Labod.

Prispele likovne izdelke in fotografije je ocenjevala petčlanska komisija in izbrala 5 izstopajočih fotografij in 6 izstopajočih likovnih izdelkov. Največ glasov komisije je prejela fotografija Andreje Murgelj, med likovnimi izdelki pa je komisijo najbolj navdušil linorez Primoža Skubica, učenca 6. razreda OŠ Otočec. 

Predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan je podelil nagrade avtorjem najboljših likovnih in fotografskih izdelkov:

 

1. Primož Skubic, 6. razred, OŠ Otočec

PRIMOŽ SKUBIC, 6.R., OŠ OTOČEC

 

2. Vrtec Ciciban, enota Labod, skupina Polžki

Vrtec Ciciban - enota Labod - Polžki

 

3. Alina Zupančič, 4. razred, OŠ Šmihel

Alina Zupančič - risba

 

4. Zala Zupančič, 7. razred, OŠ Otočec

Zala Zupančič  -izdelek

 

5. Vida Čepin, 4. razred, OŠ Otočec

Vida Čepin - izdelek

 

6. Hana Pucelj, 5. a., OŠ Otočec 

Hana Pucelj - risba

 

Nagrade za najboljše fotografske izdelke so prejeli: 

 

1. Andreja Murgelj (1. mesto)

Andreja Murgelj  - slika narave

 

 

2. Željko Starčević, Herceg Novi (2. in 5. mesto)

Željko Starčević  - slika narave

Željko Starčević - skale

 

3. Ratomir Draganjac, Karlovac (3. in 4. mesto)

Ratomir Draganjac - gorovje, sneg

Ratomir Draganjac - skale

 

Predstavnik planinskega društva Krka Tone Progar pa je podeli nagrade in priznanja vsem sodelujočim šolam in vrtcem: OŠ Otočec, OŠ Šmihel, OŠ Center, Vrtcu Otočec, Vrtcu Ciciban, enota Labod.

 

Vabljeni k ogledu galerije fotografij in likovnih izdelkov, ki so prispeli na nagradni natečaj ob 100. obletnici Knafelčeve markacije.

 

nazaj