IMG_20220916_094209.jpg

V Češči vasi o skrbi za konja in psa

datum: 29. 09. 2022

V Konjeniškem centru Češča vas je v petek, 16. septembra 2022, v organizaciji Šole jahanja Tanja Grubačević Barbo s.p., potekal zadnji iz sklopa dogodkov v okviru projekta Podkev za srečo. Udeležili so se ga učenci in učitelji Osnovne šole Dragotin Kette. V sklopu dogodka so izvedli dve delavnici, ena se je vsebovala aktivnosti s pomočjo konja, druga pa skrb za psa. Udeleženci so bili zaradi večje možnosti stika z živalmi razdeljeni v dve skupini.

DELAVNICA AKTIVNOSTI S POMOČJO KONJA

V sklopu delavnice aktivnosti s pomočjo konja so se udeleženci najprej naučili kako se približati konju. Do konja pristopamo umirjeno, počasi a odločno, s strani v bližini glave. Čeprav ima konj široko vidno polje obstajata dve slepi točki, zadaj za repom in pod spodnjo čeljustjo, za zagotavljanje varnosti se konju vedno približamo z območja, kjer nas lahko vidi.

V naslednjem delu so udeleženci spoznali razliko v uporabi trdih in mehkih krtač za čiščenje konja, nato je vsaka skupina svojega konja pripravila za jahanje. Obenem so krepili tudi sodelovanje znotraj svoje skupine, polovica jih je čistila levo stran konja, druga polovica desno stran konja.

Delavnico so zaključili z jahanjem. Vsi udeleženci so odjahali vsaj nekaj krogov in spoznali, da je treba biti pogumen za jahanje konja, saj si na konju višje kot običajno. Večina jih je na konju delala vaje za krepitev ravnotežja, kroženje z rokami, z roko naprej po grivi in nazaj do repa. Na koncu so v roke dobili še obroč, z držo obroča v zraku jahač ravno tako krepi ravnotežje ter kontrolo telesa. S pomočjo ostalih udeležencev, ki so govorili različne besede, so po jahalnici iskali črke ter jih poskušali ujeti v sredino obroča. Ugotovili so, da moraš biti na konju ves čas pozoren na kontrolo telesa in na držo.

IMG_20220916_095829

DELAVNICA SKRB ZA PSA

Potem je svoj del prevzela Teja Martinović s.p. (Tomik), ki šola pse. Udeleženci so se seznanili z osnovnimi razlikami konja in psa in pravilnim pristopom do psov. Spoznali so nadvse crkljivo rottweilerko Kuddo, katero so, vsaj posebej, najprej skrtačili. Seznanili so se z različnimi krtačami za pse in videli, da so ene krtače enake kot za konja, ene pa primerne le za psa in nikakor za konja.

Na kratko so se seznanili z delom terapevtskih psov oziroma njihovih učinkih na ljudi. Nato so Kuddo vodili skozi poligon, kjer so razvijali svojo koordinacijo in hkrati mogli sodelovati s psom. Kuddo so za nagrado nahranili, pred tem so se naučili kako se psu pravilno ponudi priboljšek in se preizkusili v tem kako jih bo psička poslušala na njihov klic. Kuddi so tudi skrivali njene igrače, da so lahko videli kako pes uporablja svoj nos za iskanje.

Na koncu smo izvedli igro, kjer je vsak udeleženec postavil vsaj eno vprašanje na temo koliko ima Kudda nečesa na ali v telesu (npr. koliko ima Kudda krempljev?). V odgovor so izvedli določeno gibalno nalogo (npr. poskoki) in sicer v takšnem številu kot je znašal odgovor. Kuddo so tudi pocrkljali in ji metali žogico, kar je sprostilo in imelo pozitiven učinek na psa in udeležence.

20220916_111836

logo_skupaj

 

nazaj