thermometer-g48238f027_1920.jpg

Kako ravnati v vročinskem valu?

datum: 20. 07. 2022

Vstopamo v nov vročinski val. Poletja postajajo vsako leto bolj vroča in na to se bomo morali, tudi zaradi podnebnih sprememb, verjetno navaditi. Vročina sicer najbolj prizadene predvsem starejše in otroke ter nekatere bolnike. Takšni so na primer bolniki s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami, nepokretni ter tudi bolniki z drisko, bruhanjem, povišano telesno temperaturo, na uravnavanje toplote pa vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil.

Ob visokih temperaturah se umaknite v senco ali hladnejše prostore ter tako zmanjšajte nastajanje toplote. Omejite tudi izvajanje fizične aktivnosti.

Ob tem ne pozabimo na zaščito pred soncem. Med 10. in  17. uro, ko je sonce najmočnejše, poiščimo senco. Prav tako se zaščitimo s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo (z zaščito pred UVA- in UVB-žarki). Zaščitni faktor (SZF oz. angleško SPF) naj bo najmanj 30.

Prostore zračimo zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj.  Zadržujemo se v zaprtih, hlajenih prostorih. Doma se hladimo s hladno prho ali hladno kopeljo. Oblačimo se v bombažna ali lanena lahka in ohlapna oblačila, ki naj bodo svetlejših barv.

Vročinsko izčrpanost lahko zmanjšamo tudi z uživanjem prave hrane. Ta naj bo lahka in v manjših obrokih vekrat dnevno. Telesu omogočimo tudi odvajanje toplote. To naredimo s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin. Dnevno spijemo vsaj dva litra tekočine (brezalkoholne pijače, najbolje vode), odvisno od stopnje potenja. Stopnjo hidracije najbolje zaznamo z občutkom za žejo. Tako se izogibamo pijačam, ki vsebujejo kofein ter alkoholnim pijačam.

bluewater-sweden-4Kd3svPFuEI-unsplash

Ob tem se zavedajmo, da vročina ne deluje samo na nas, ampak tudi na druge vidike našega življenja. Zato moramo tudi ob vročih dneh poskrbeti za zdravje naših hišnih ljubljenčkov. Še posebej pa pazimo, da nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu.

Ob vsem tem je dobro spremljati napovedi in opozorila. In nenazadnje ne pozabimo tudi, da med name še vedno kroži koronavirus, zato upoštevajmo osnovne zaščitne ukrepe, s katerimi zavarujemo sebe in druge.

nazaj