Foto_MediaValProductions_skeniranje_z_aplikacijo.jpg

Novo v naši turistični ponudbi: aplikacija Skrivnosti Dolenjske

datum: 08. 07. 2022

Turistična ponudba Dolenjske je bogatejša za tri doživetja pod skupnim imenom Skrivnosti Dolenjske/Secrets of Dolenjska, ki jih lahko obiskovalci z uporabo pametnega mobilnega telefona oz. mobilnih aplikacij izkusijo v Novem mestu, na Bazi 20 in Velikem Vinjem vrhu. Gre za brezplačne virtualne vodnike, tisti v dolenjski prestolnici se osredotoča na ogled znamenitosti v starem jedru, na Bazi 20 pokuka v takratno življenje in delo tamkaj živečih odpornikov, na Vinjem Vrhu pa vodi v prazgodovinski čas. Vsa tri pa nadgradijo še posebna t. i. 5* doživetja. Novosti, ki bogatijo obiskovalčevo doživetje regije, so predstavili na včerajšnji študijski turi.

Prva novost je Raziskovanje skrivne Baze 20, ki obiskovalca popelje v osrčje Kočevskega roga, v čas druge svetovne vojne, v čas med aprilom 1942 in decembrom 1943, ko je tamkaj deloval sedež političnega odporniškega gibanja. Obiskovalec se s pomočjo virtualnega vodnika prelevi v kurirja, si celo izbere svoje skrivno ime in dobi skrivno nalogo. Pri raziskovanju spozna življenje in delo takratnih prebivalcev Baze 20, ki je edini na tako skriven način zgrajen in avtentično ohranjen sedež vodstva kakega odporniškega gibanja. »Ocenili smo, da je pomembno promovirati dogajanje v Kočevskem rogu, predvsem Bazo 20 in prepričan sem, da bodo obiskovalci, ne samo Slovenci, ampak tudi tujci, s pomočjo aplikacije dobili vse potrebne informacije o Bazi 20,« je ob obisku novinarjev izpostavil Franc Vovk, župan Občine Dolenjske Toplice. V sklopu projekta sta bila izvedena tudi 3D skeniranje območja in za projekt pomembnih objektov ter 3D rekonstrukcija prvotnega vhoda v Bazo 20, vse to si obiskovalec s pomočjo aplikacije lahko tudi ogleda in si tako še obogati svojo izkušnjo doživetja Baze 20, ki je nastalo v tesnem sodelovanju s kustosom Dolenjskega muzeja Matejem Rifljem. 

Druga novost, brezplačni vodnik obiskovalca navduši za Doživetje Novega mesta. Kustosinji Dolenjskega muzeja Majda Pungerčar in Petra Stipančić sta pot po mestnem jedru Novega mesta zasnovali v obliki napitnice »Na mnoga leta!«, s katero novomeške zgodovinske osebnosti z obiskovalcem nazdravijo s kozarcem, značilnim za obdobje, v katerem so živeli. Pri tem vsak izmed virtualnih vodnikov po mestu izpostavi katero izmed vrednot, ki so skozi zgodovino oblikovale Novo mesto in ga krasijo še danes: najznamenitejši slovenski olimpijec Leon Štukelj poudari pomen zdravega duha v zdravem telesu, ustanoviteljica novomeške gimnazije Marija Terezija pomen znanja in izobrazbe, ustanovitelj mesta Rudolf IV. Habsburški pomen skrbi za razvoj mesta in kakovost življenja v njem, prvi dunajski škof in ustanovitelj slovitega zbora dunajskih dečkov Jurij Slatkonja izpostavi vpetost mesta v evropski kulturni in duhovni prostor, halštatska kneginja in knez pa bogato arheološko dediščino Dolenjske. »Pomen te aplikacije vidim v tem, da individualni gost, ki obišče Novo mesto, dobi informacije o mestu in naših prednikih, ki jih sicer ne bi dobil. Gre za simpatičen virtualen prikaz, ki je aktualen za sodobnega turista,« je bistvo virtualnih vodenj povzel Boštjan Grobler, podžupan Mestne občine Novo mesto. Aplikacija je obogatena še z nekaterimi 360-stopinjskimi posnetki mestnih vedut in 3D izrisom cerkve sv. Nikolaja, ki obiskovalce vabi tudi k razgledu na vse štiri strani neba z nove, 24 metrov visoke razgledne ploščadi v cerkvenem zvoniku. 

Foto_Peter_Žunič_Fabjančič_Novo mesto

Arheološka pot Vinji vrh, ki od Bele Cerkve vodi na Veliki Vinji vrh, do območja nekdanje naselbine iz časa starejše železne dobe, pa je z vodnikom in zgodbo Doživetje Vinjega vrha dobila še večjo razsežnost. »Vinji vrh je eno naših najbolj vidnih arheoloških najdišč in z Zavodom za varstvo kulturne dediščine smo že leta 2019 pripravili krožno arheološko pot, ki predstavlja vsa pomembna najdišča in artefakte, najdene na območju železnodobnega naselja, aplikacija pa ponuja novo izkušnjo doživetja te poti,« je povedala Katarina Gunde z Občine Šmarješke Toplice. Turist se ob prihodu v Belo Cerkev s pomočjo aplikacije prelevi v arheologa, virtualno izkoplje Šmarješko čelado in takrat spozna vojščaka, halštatskega bojevnika Neustrašnega. Skupaj z njim na poti do nekdanjega naselja na Vinjem vrhu odkriva nekatere, za tisti čas značilne predmete, si jih v obliki 3D modelov tudi podrobneje ogleda ter spotoma spozna njihovo zgodbo in pomen, povsem na vrhu pa ga čaka še odkritje naselbine, prikaže se mu namreč 3D model postavitve železnodobnega naselja na Vinjem vrhu. Tudi ta izjemno bogata zgodba je nastala v sodelovanju z Dolenjskim muzejem in arheologinjo Petro Stipančić ter Območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije oziroma Pavlo Peterle Udovič. 

Vse tri novosti bodo v prihodnjih mesecih nadgrajene v 5* doživetja, ki bodo vključevala lokalno kulinariko, navdahnjeno s sestavinami iz takratnega časa, a s sodobnim pridihom ter obilico presenečenj, ki bodo ustvarila nepozabne spomine. 

Brezplačni aplikaciji, ena za doživetji Novega mesta in Baze 20 ter druga za doživetje Vinjega Vrha, sta na voljo v slovenskem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku ter sta nastali v sklopu projekta Digitalno inoviranje kulturne dediščine in krepitev znanj za razvoj kakovostne turistične ponudbe Dolenjske v okviru Javnega razpisa za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021. »Brezplačni virtualni vodniki po Bazi 20, Novem mestu in Velikem Vinjem Vrhu bogatijo turistično ponudbo Dolenjske – obiskovalcem omogočajo, da s pomočjo svojih pametnih mobilnih telefonov podrobneje spoznajo omenjene lokacije s pomočjo obogatene resničnosti,« je izpostavila Mojca Badovinac z Razvojnega centra Novo mesto. 
Projekt je v celoti vreden 365 tisoč evrov z DDV. Večino denarja, 90 odstotkov, sta prispevala ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostanek pa občine Novo mesto, Dolenjske Toplice in Šmarješke Toplice. Projekt treh vodilnih občin destinacije Dolenjska je koordiniral Razvojni center Novo mesto, v sodelovanju z Dolenjskim muzejem in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto. 

Foto_MediaValProductions_Vinji Vrh

 

Foto: Arhiv MONM in MediaVal Productions

nazaj