spominski_dan____upan_2.jpg

Slovesnost ob spominskem dnevu občine in dnevu državnosti

datum: 22. 06. 2022

V torek, 21. junija 2022, smo v avli Dolenjskega muzeja Novo mesto slovesno obeležili dan državnosti in spominski dan občine, ki ga 26. junija obeležujemo v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991, ko je bil izstreljen prvi naboj na Pogancih.

Slavnostni govornik Slavko Malešič, podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenije, je v svojem nagovoru spomnil na čas osamosvojitvene vojne in prizadevanjih slovenskega naroda za samostojno, suvereno in svobodno državo, ki jo danes imamo. Zahvalil se je Mestni občini Novo mesto in vsem veteranskim organizacijam, ki ohranjajo spomin na takratne dogodke, čeprav jih nekateri želijo degradirati in omalovaževati. Župan Gregor Macedoni je v svojem nagovoru poudaril: »Danes se še enkrat, kot velikokrat doslej, zahvalim v imenu Mestne občine Novo mesto, da ste veterani, združeni v različnih veteranskih organizacijah, takrat prevzeli odgovornost ter odločno in častno branili Slovenijo, in s tem tudi tvegali svoja življenja…Vse omenjeno, od kakovosti bivanja do medsebojnega spoštovanja, strpnosti in prijaznosti novomeške občine in njenih prebivalcev, so argumenti, da se, spoštovani veterani, niste borili zaman, saj smo na temeljih, ki ste jih za nas izborili ustvarili lep kraj domovanja znotraj naše domovine.«

V kulturnem delu programa so nastopili dijaki Gimnazije Novo mesto pod mentorstvom Tomaža Koncilije. V odličnih glasbenih in literarnih nastopih so spregovorili skozi oči mladega človeka o vojnah in miru, o osebni in družbeni svobodi, o odgovornosti, o življenju, ljubezni, hrepenenju in pričakovanjih.

spominski dan, župan z veterani


Pogled v osamosvojitvene dogodke na Dolenjskem

V zgodnjih jutranjih urah 27. junija 1991 je bila v Pogancih ustavljena oklepna kolona JLA. Kot celotna JLA tistega julijskega dne, je imela nalogo z oboroženo silo preprečiti uveljavitev samostojnosti Republike Slovenije, ki je bila slavnostno razglašena v Ljubljani v večernih urah prejšnjega dne, torej 26. junija 1991. Poveljnik enote JLA je izstrelil rafal po položajih pripadnikov teritorialne obrambe, ki so enoti JLA preprečili premik proti Ljubljani. Pripadniki enote TO so odgovorili s streli. S tem se je na Dolenjskem začela vojna za samostojno Slovenijo.  Z dnevom državnosti, 25. junijem, ki je dela prost dan, obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija 1991, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost. 

 

Fotografije: Foto Asja, Robert Kokol

nazaj