6_-_Lorena_Ignaz__Moj_svet_v_steklu.jpg

Razstava Lorene Ignaz Moj svet v steklu

datum: 21. 06. 2022

»V steklu, ki sodi med najlepše in najkoristnejše snovi, ki jih je človek odkril v naravi, sem našla ljubezen in strast,« je povedala diplomirana slikarka Lorena Ignaz na odprtju svoje prve razstave Moj svet v steklu. Razstava je od četrtkove otvoritve, od 16. junija 2022, vsak delovni dan na ogled v prostorih Upravne enote Novo mesto.

Na razstavi je 25 umetniških del s slikovitimi motivi morja in narave. Slikarki je v steklo uspelo ujeti impresivnost morja, sonca in vetra z igro svetlobe in senc. Tudi barvna stekla jo navdušujejo s prelivanjem barvnih nians ob različnih delih dneva. Steklo ji je postalo umetniški izziv, ko je leta 2020 z diplomsko nalogo Fuzije stekla zaključila svoj študij na Akademiji za risanje in slikanje v Ljubljani. Za eno od svojih umetnin je že leta 2021 prejela priznanje za moderno umetnost mednarodnega umetniškega kritika Vittoria Sgarbija.

Steklo ima sicer hladen in trd videz, a je zaradi svoje krhkosti in lahkotnosti material, ki z barvami, plastenjem stekla in žganjem v peči oživi. Pri osvajanju tehnik obdelave in taljenja stekla ji pomaga steklarski mojster Jože Šiško, v podjetju Šiško steklarstvo pa ji nudijo tehnično podporo.

Lorena Ignaz dela kot profesorica športne vzgoje, svoje umetniško znanje pa deli tudi na različnih delavnicah, kjer likovno ustvarjanje poveže z bogato zgodovino obdelave stekla v Novem mestu in svoji rodni Puli. Kot sama pravi, jo steklo spominja na živ organizem, ki pripoveduje v svojem jeziku. Njegova samovoljnost in nepredvidljivot pa sta ji večni izziv.

Razstavo je otvorila načelnica Upravne enote Novo mesto Mateja Sotler Štor, ki je izrazila zadovoljstvo, da so njene spodbude obrodile sadove in je razstava Moj svet v steklu postavljena prav v njihovih prostorih.

Foto: Z. P. in G. C.

 

nazaj