krvodajlci__6._6._2022.jpg

Izjemni krvodajalci so kri darovali celo 65-krat

datum: 07. 06. 2022

Ob slovenskem dnevu krvodajalcev je župan Gregor Macedoni že tradicionalno sprejel krvodajalce iz Mestne občine Novo mesto, ki so že več kot osemindvajsetkrat do petinšestdesetkrat darovali kri, kar jih uvršča med 5 odstotkov slovenskega prebivalstva, ki darujejo kri. Županovega sprejema so se poleg krvodajalcev udeležili predstavniki dveh ključnih organizacij, ki skrbita za organizacijo in izvedbo ter nemoteno oskrbo s to dragoceno tekočino.

Na sprejemu je bila vodja Centra za transfuzijsko dejavnost dr. Mojca Šimc, predstavnici Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto, Vesna Dular, predsednica in Mateja Šlajkovec, strokovna sodelavka. Župan Gregor Macedoni se je v imenu Mestne občine Novo mesto zahvalil vsem krvodajalkam in krvodajalcem za nesebično darovanje krvi, ki je marsikomu rešila življenje. Prav tako sta se Vesna Dular in dr. Mojca Šimc zahvalili za redno udeležbo na krvodajalskih akcijah, njihovi odzivnosti in srčnosti, saj v vseh teh letih v novomeški občini ni zmanjkalo zalog krvi, ki so prepotrebne za reševanje življenj ljudi.

4. junij je slovenski dan krvodajalstva, ki ga letos na nacionalni ravni združujemo s 14. junijem, ki je mednarodni dan krvodajalstva pod geslom MISSING TYPE (Manjkajoča črka). V Sloveniji smo prvič odvzeli kri in shranili 19 stekleničk leta 1945.

nazaj