SGSM_2022_Zvedana_Novakovi___foto_Davorin_Pavleni___2__Medium_.jpg

Festival Sem glasba, sem mesto znova navdušil

datum: 07. 06. 2022

V soboto, 4. junija se je zaključil 7. mednarodni glasbeni festival Sem glasba, sem mesto s podelitvijo nagrad in priznanj najboljšim mladim glasbenikom v samospevu, duetu in operi ter z Večerom muzikalov najbolj znanih domačih in mednarodnih skladb.

Mednarodni glasbeni festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM) se je odvil med 30. 5. in 4. 6. v produkciji Zavoda Novo mesto že sedmo leto. Raznolik koncertni program je tudi letos pospremilo mednarodno pevsko tekmovanje v operi, duetu in samospevu, ki je četrtič v Novo mesto privabilo mlade pevce iz Slovenije in tujine. Obiskovalci festivalskih dogodkov so imeli priložnost doživeti utrip Novega mesta s pomočjo turistično obarvanega spremljevalnega programa.  

Rdeča nit letošnjih festivalskih glasbenih večerov je bila vokalna glasba – od opere, samospeva in muzikala do ljudske glasbe, jazza in popa. Tradicionalno je v okviru festivala potekala Noč slovenskih skladateljev, festivalska novost pa je bilo gostovanje edinstvenega tekmovanja v samospevu spevSLAM, ki se je v Sloveniji odvilo tretje leto zapored. 

Lokacije festivalskih dogodkov: Kulturni center Janeza Trdine (Trdinova dvorana, ploščad KCJT), Evangelijska cerkev Dobrega pastirja, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto. 

Glasbeni sladokusci so lahko prisluhnili spevSLAMu, glasbenemu standupu So British v izvedbi Carrington-Browna, Prerojenim ljudskim pesmim v interpretaciji Zvezdane Novaković Zven & Komorne zasedbe Grlenice, Basslessu A Cappella Jazz & Pop. Zadnji večer so na 4. mednarodnem tekmovanju podelili nagrade in priznanja najboljšim mladim interpretom v solo petju, operi in duetu. Nagrade in priznanja sta izročila Sara Tomšič, podžupanja Mestne občine Novo mesto in Matevž Novak, koordinator za kulturo v Zavodu Novo mesto in vodja festivala.

Prejemnike letošnjih nagrad je izbrala mednarodna komisija v sestavi Irena Yebuah Tiran, vodja tekmovanja ter člani Barbara Jernejčič Fürst, Simon Krečič, Winfried Hofinger, Nemčija, Mathias Berends, Švica in Nejc Lavrenčič.

SGSM 2022_foto Davorin Pavlenič_1 (Medium)

Prejemniki nagrad in priznanj so:

OPERA:

  • 1. nagradaNeža Vasle - zlata plaketa Mestne občine Novo mesto, denarna nagrada 1000 EUR in koncert v produkciji Zavoda Novo mesto. 
  • 2.  nagradaJerica Steklasa - srebrna plaketa Mestne občine Novo mesto, denarna nagrada 500 EUR in nastop v koncertnem ciklu 8. festivala SGSM 2023 v Novem mestu.

SAMOSPEV:

  • 3. nagrada ex aequoPolina Yatsenko in Tilen Udovič - bronasta plaketa Mestne občine Novo mesto in nastop v koncertnem ciklu 8. festivala SGSM 2023 v Novem mestu.

SAMOSPEV – PEVSKI DUO:

  • 1. nagradaJared Michaud & Christina Maria Koti - zlata plaketa Mestne občine Novo mesto, denarna nagrada 2000 EUR in koncert v produkciji Zavoda Novo mesto. 
  • 2.  nagradaDimitrije Savić & Rebeka Dobravec - srebrna plaketa Mestne občine Novo mesto, denarna nagrada 1000 EUR in nastop v koncertnem ciklu 8. festivala SGSM 2023 v Novem mestu.

PRIZNANJE OBETAVNEMU TEKMOVALCU/-KI DO 24. LETA STAROSTI: Neža Vasle

Zadnji dan festivala je zaokrožil Večer muzikalov, ki so jih izvajali Saša Lešnjak, Zala Smolnikar, Tjaša Fajdiga, Kristina Koračin, Gašper Rifelj in Srdjan Milovanović. Slišali smo skladbe iz muzikalov Chicago, Fantom iz opere, Briljantina, Hamilton in mnogih drugih. Pevci so nam polepšali večer s solističnimi nastopi in edinstvenimi dueti.

 

Fotografije: Davorin Pavlenič

nazaj