DSC_5294.jpg

S kostanji nadomeščamo nevarna drevesa Kettejevega drevoreda

datum: 31. 05. 2022

V prihodnjih dneh bo potekalo urejanje Kettejevega drevoreda na Rozmanovi ulici in drevoreda na Novem trgu, kjer bo skladno z arborističnim mnenjem potrebno odstraniti osem za okolico nevarnih dreves. Divji kostanji, ki so poškodovani in v stanju propadanja, bodo odstranjeni v sredo in v četrtek, 1. in 2. junija 2022, v času poseka pa bosta na Rozmanovi ulici in Novem trgu vzpostavljeni delni zapori. Na mestih odmrlih dreves bodo zasajena nova drevesa divjega kostanja, tako pa se bo še nadalje vzdrževala podoba zelenega mestnega jedra.

Na Mestni občini Novo mesto smo z namenom ohranjanja zelenih površin v mestu proaktivno pristopili k spremljanju stanja dreves v Kettejevem drevoredu, na Novem trgu in Skalickega ulici ter na omenjenih lokacijah izvedli pregled drevja. Predvsem drevesa Kettejevega drevoreda so bila v zadnjih desetletjih podvržena večjim spremembam okolice, od gradnje sosednjih objektov do ureditve ceste, prav tako nanje vplivajo spreminjajoče se vremenske razmere, za drevje pa omenjeni dejavniki predstavljajo (pre)velik stres in krajšajo življenjsko dobo drevoreda. Posledično je izvedenec Arboretuma Volčji Potok kot nevarna ocenil in za posek predlagal šest dreves v Kettejevem drevoredu pri Pizzerii Chianti in dve drevesi pri Hotelu Krka na Novem trgu, propadla drevesa pa se bo skladno z arborističnimi usmeritvami nadomestilo s sadikami divjega kostanja.

Odstranitev drevja bodo spremljale zapore

Odstranitev bo potekala v soglasju z mestnim pooblaščencem za drevje, Zavodom za varstvo kulturne dediščine RS in Zavodom RS za varstvo narave 1. in 2. junija med 8. in 13. uro ter med 16. in 18. uro, v tem času pa bo na Rozmanovi ulici in Novem trgu urejena delna zapora. Promet bo urejen izmenično enosmerno z ročnim usmerjanjem, predvidene so tudi krajše 15-minutne popolne zapore, popolna zapora pa bo vzpostavljena še na delu sprehajališča ob Kettejevem drevoredu.

nazaj