BPu-fc4734.jpg

Tradicionalna likovna kolonija v Dolenjskem muzeju

datum: 10. 05. 2022

V Novem mestu se je včeraj začela petdnevna likovna kolonija 18. Novomeški likovni dnevi, ki se je ob umetniškem vodji Robertu Lozarju udeležuje pet slovenskih umetnikov in gosta iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Ustvarjena dela bodo predstavili na julijski razstavi v Jakčevem domu.

BPu-fc4753

Udeleženci letošnje kolonije so Maša Gala iz Ljubljane, Stojan Grauf iz Maribora, Iris Jambrek iz Zagreba, Anja Jerčič Jakob iz Ljubljane, Adis Lukač iz Sarajeva, Luka Širok iz Šempetra pri Novi Gorici in Lučka Šparovec z Bleda. Častni gost in predavatelj na četrtkovem pogovornem popoldnevu bo akademski slikar in Prešernov nagrajenec Dušan Kirbiš. 

BPu-fc4797

Razstavo 18. novomeških likovnih dnevov bodo v Jakčevem domu odprli 1. julija, kot je navedla kustosinja novomeške kolonije in Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj, pa bo razstava na ogled do 3. septembra. Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori naše občine.

BPu-fc4779

Kot je izpostavil župan Gregor Macedoni, ustvarjalcem želi prijetno bivanje in ustvarjanje: "V preteklosti so v Novem mestu ustvarjali številni ustvarjalci, ki so črpali navdih iz našega slikovitega mesta." Dodal je še, da ga veseli nadaljevanje tradicije kolonije, ki jo je kot pobudnik začel novomeški slikar Janko Orač. Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je stalno razstavljenih v prostorih naše občinske uprave in rotovža. 

BPu-fc4803

 Foto: Boštjan Pucelj

nazaj