dobrodelni_bazar_Iz_omare_za_otroke.jpg

Številne akcije novomeškega Rdečega križa v preteklem letu

datum: 03. 01. 2022

Območno združenje RK Novo mesto je že drugo leto prilagajalo delo in zaznavalo vse več potreb po pomoči. Okrepili so delo na terenu in letos obiskali 446 oseb doma, razdelili so 3523 paketov s hrano, ki jo je prejemalo 1500 uporabnikov. Donirano hrano je prejemalo 164 uporabnikov, 71 samskih gospodinjstev in 93 družin ali skupaj 351 oseb. Finančno pomoč v obliki plačila položnic je prejelo 110 družin v višini 14.600 eur, 170 otrok pa bone za šolske potrebščine v vrednosti 10.700 eur. Vsak mesec je 20 dijakov prejemalo štipendijo od 14 donatorjev.

Program za brezdomne in socialno izključene

Območno združenje RK Novo mesto izvaja socialno varstveni program za brezdomne in socialno izključene, ki ga sofinancira MDDSZ in občine. Program prispeva k večji socialni vključenosti uporabnikov in širjenju socialne mreže brezdomnih, invalidov, starih, samohranilcev, tujcev, odvisnikov, mladih brezposelnih, bivših zapornikov, Romov ter s tem tudi povezanosti naše družbe. Povprečno mesečno vključujejo okrog 60 uporabnikov. Vsak teden izvajajo različne dejavnosti: joga, pohodi, ogledi, ustvarjalne, računalniške, kuharske delavnice, kegljanje, družabne igre. Uporabnike pa spodbujajo k vključevanju v naše dejavnosti. Vsak delovnik k njim prihaja trenutno 6 oseb na topli obrok, imamo pralnico in kopalnico. V primeru deložacije ponujamo možnost kratkotrajne namestitve v garsonjeri humanitarnega centra. Na širšem območju JVS močno pogrešamo zavetišče za brezdomne, zato javnost opozarjajo na to problematiko in si prizadevajo, da bi kmalu imeli zavetišče.

Skrb za starejše po krajevnih organizacijah RK

Prostovoljci in prostovoljke Območnega združenja RK Novo mesto so v decembru obiskali 4360 starejših od 80 let in jih razveselili z novoletnim darilom. Pozanimali so se ali so starejši zdravi in kako prenašajo te čudne čase, ali so osamljeni in bi potrebovali več obiskov ali telefonskega družabništva, ki poteka preko novomeškega RK. Starejše so obiskali tudi v domovih starejših. Za program novoletne obdaritve starejših prispevajo vse občine, del sredstev pa krajevne organizacije RK namenijo od članarine.

Nekatere akcije zbiranja sredstev že obrodile sadove, začenjajo z novimi

V letu 2021 so preko Sklada za pomoč ljudem v stiski organizirali štiri akcije in tri od njih zaključili. Pokrovitelj sklada je že več kot 20 let Krka, Novo mesto. Odmevna je bila akcija za Jožeta Pirha, ki je dobil novo stanovanje, pomagali smo pri nabavi novega avtomobila za invalidko, uspešno so zaključili obnovo prilagojenega stanovanja za invalidko. Še vedno pa poteka akcija zbiranja sredstev za obnovo in otroke iz družine, kjer so otroci ostali brez obeh staršev.

Začenjajo novo akcijo za Milana iz Straže, ki je leta zbolel za limfno boreliozo in je od takrat odvisen od pomoči drugih ljudi. Zaradi nezavidljive socialne situacije so se odločili, da organiziramo pomoč za izgradnjo fasade in prilagoditev in ureditev prostorov kopalnice za gibalno oviranega Milana.

Kljub epidemiji krepijo tudi medgeneracijske vezi

Na Rdečem križu se trudijo krepiti medgeneracijske vezi, da bi blažili občutke osamljenosti. Vključujejo mlade, ki so konec leta ustvarili 1284 pisem Nisi sam- slika drobne pozornosti, v katerih so napisali nekaj o sebi, pobarvali pobarvanko in starejšim zaželeli vse dobro v novem letu. Pisma so prejeli vsi starejši z novoletnim darilom. Skupaj z dijaki Gimnazije NM in Tehniške gimnazije na Centru srednjih šol NM izvajajo telefonsko družabništvo za starejše. Torej dijaki enkrat ali večkrat na teden pokličejo starejšega, ki se je sam odločil, da zaradi osamljenosti, želi take klice. Vključili so 18 dijakov in profesorjev in 20 starejših oseb.

Krvodajalstvo ne preneha

V letu 2021 je bilo na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, kjer je odvzem trikrat tedensko, opravljenih 4843 odvzemov na terenskih krvodajalskih akcijah, ki potekajo po en do dva dni v Šentjerneju, Škocjanu in Žužemberku, pa 368 darovanj krvi. Število odvzemov je letos večje od lanskega. Prvič je darovalo kri 253 krvodajalcev, kar pripisujejo predavanjem na skoraj vseh srednjih šolah in povabilu dijakov na krvodajalsko akcijo.

Prav tako so podelili ali poslali po pošti 370 priznanj krvodajalcem jubilantom za 10-krat do 150-krat darovano kri.

Zaradi potreb bolnikov po zdravljenju s krvjo krvodajalke in krvodajalce potrebujemo ves čas, brez prekinitve. Prav zaradi njih tudi v času epidemije in ukrepov za preprečevanje širjenja virusa  zagotavljajo nemoteno preskrbo s krvjo in delovanje zdravstva.

Srečno 2022

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto sporoča: "Naša naloga je pridobivati nove prostovoljce in okrepiti krajevne odbore za nove izzive. Družba je toliko trdna, koliko je trden njen najšibkejši člen in zato je treba vsem, ki so potrebni pomoči pomagati. Vabljeni, da se nam pridružite.

Hvala vsem prostovoljcem, krvodajalcem, mladim članom RK, sodelavcem, zunanjim sodelavcem, donatorjem. Hvala, brez vas svet ne bi bil lep za marsikoga, ki ste mu polepšali trenutek, dan, mesec ali celo leto. Vsem tudi srečno, zdravo in mirno, ter bolj normalno leto 2022."

nazaj