20211118_112244.jpg

V Kopru skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije

datum: 19. 11. 2021

V četrtek, 18. novembra je potekala skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki se je je udeležil župan Gregor Macedoni in še 18 drugih županov oziroma njihovih namestnikov občin članic združenja. Gostitelj skupščine je bil koprski župan Aleš Bržan. Poleg finančnega in programskega poročila za leto 2021, je predstavljen finančni in programski plan za leto 2022.

Plan sledi smernicam Slovenske turistične organizacije in ustrezno pozicionira zgodovinska mesta med produkte z naslovom Mesta in kultura. V letu 2022 združenje načrtuje številne promocijske dejavnosti na sejmih, v medijih, študijske ture, promocijski film, razvoj produktov, programskimi vsebinami kulturnega abonmaja, ki povezuje 19 mest članic združenja ter nadaljevanje likovne kolonije zgodovinskih mest, izvajanje Šole prenove ter mednarodnega projekta Refersh+, v katerega so vključeni mladi umetniki in ustvarjalci. Naslednje leto bo likovna kolonija Združenja zgodovinskih mest potekala v Novem mestu pod okriljem novomeške izpostave JSKD ter podelitev nagrade za najboljšo prenovo v okviru programa Šola prenove.

Letošnja skupščina je bila še posebej svečana, saj združenje praznuje 20. obletnico svojega delovanja. V okviru praznovanja so si udeleženci skupščine ogledali največje cerkvene orgle v koprski stolnici, najnovejšo pridobitev financirano z evropski sredstvi. V večernih urah so mladi iz Slovenije in tujine predstavili projekt Legenda o meduzi, ki so ga različni mladi ustvarjalci in umetniki ustvarjali na enotedenski delavnici v Kopru.

nazaj