IMG_1573.jpg

Končan projekt in mednarodna konferenca projekta »Europe is our home«

datum: 16. 11. 2021

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je bilo v sodelovanju z našo občino lansko leto ponovno uspešno pri prijavi projektov v programu Evropa za državljane – pobratenje mest, saj smo med veliko konkurenco dobili odobren projekt »Europe is our home«.

eu

Glavni cilj projekta je promoviranje in spodbujanje medkulturnega dialoga med prebivalci različnih narodnosti, ki govorijo različne jezike. S projektom partnerji ozaveščajo o bogatem kulturnem in jezikovnem okolju Evrope in o evropski identiteti, hkrati pa projekt spodbuja raznolikosti, spoštovanje skupnih vrednot in razvija sodelovanje med mesti.

Mednarodne konference, ki je potekala med 16. in 19. septembrom v Novem mestu v Sloveniji, se je udeležilo okoli 350 udeležencev iz vseh partnerskih držav. V projektu je sodelovalo osem partnerjev iz sedmih držav, tako iz Evropske unije kot iz držav zunaj nje. Udeleženci so prišli iz Hrvaške, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Italije in seveda Slovenije. Konferenca je vsebovala tri plenarna zasedanja, šest predavanj, tri okrogle mize, ter več debat in medkulturnih delavnic. Zaradi omejitev, povezanih z epidemijo Covid 19, je konferenca potekala na več različnih lokacijah v Novem mestu, v skupinah do največ 50 udeležencev. Glavni del dogodka pa je potekal v mestnem jedru. Konferenco je odprla Branka Bukovec, predsednica Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, z uvodnim nagovorom, sledila sta še nagovora podžupanje Mestne občine Novo mesto Sare Tomšič in slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu dr. Klemna Grošlja.

 

Plenarno zasedanje je vodil dr. Jure Gombač iz Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije na ZRC SAZU in profesor na Univerzi v Novi Gorici skupaj s Safo Hasan iz inštituta Povod. Najprej je dr. Gombač predstavil situacijo priseljencev v Sloveniji, sledil je kratek uvod v sistem integracije v Sloveniji, nato pa še predstavitve dobrih praks na lokalni ravni. V nadaljevanju je sledil ogled treh kratkih filmov, po ogledu pa je potekala diskusija v obliki okrogle mize, kjer so ustvarjalci filmov povedali več o njihovi vsebini in ozadju, ter odgovarjali na vprašanja iz publike.Po kratkem odmoru je organizacija ALDA (European Association for Local Democracy) vodila zasedanje v hibridni obliki, ki so ga preko spleta lahko spremljali tudi udeleženci na digitalnih platformah. V enournem seminarju je Antonella Valmorbida, generalna sekretarka organizacije ALDA in članica organizacijskega odbora Konvencije civilne družbe o prihodnosti Evrope, predstavila orodja in priložnosti, ki jih ponuja konferenca o prihodnosti Evrope.

Naslednji govorec je bil Dejan Gluvačević iz organizacije Dunav 1245, ki je predstavil projekt DESIRE - DEclaration of Schuman: Initiative for Revitalizing Europe. Udeležence je poučil, kaj Schumanova deklaracija sploh je in kakšen je njen pomen pri ustanovitvi Evropske skupnosti.Celia Charre, menedžerka projektov iz organizacije ALDA, je predstavila še projekt PERCEPTIONS, katerega namen je prepoznati in razumeti pripovedi, zamisli in zaznave Evropske unije – zunaj Evrope – ter kako se te pripovedi, zamisli in zaznave širijo preko različnih medijev, predvsem družbenih omrežij.

Naposled je Eva Trentin, še ena predstavnica ALDE, udeležencem predstavila še projekt DEVOTE – »Developing the Competencies of Teachers to Integrate Students from Migrant Background into European Schools«.

V drugem delu mednarodne konference so se delegacije partnerskih držav predstavile na medkulturnem sejmu »Žur vseh kultur«, ki je potekal znotraj mednarodnega festivala Teden kultur. Partnerji projekta so svoje organizacije in občine predstavili tudi s pomočjo glasbe, umetnosti, različnih delavnic, okroglih miz …

20210918_130015 (2)

20210917_163737 (2)

Vsi partnerji so sklenili, da bodo med seboj še naprej sodelovali, predvsem na področju kulture, gospodarstva ipd., ter da si bodo ponovno s skupnimi močmi prizadevali, da se uspešno prijavijo na kakšen razpis za evropske projekte v EU. Prizadevali si bodo predvsem s prijavami projektov na temo solidarnosti in prihodnosti Evrope.

Projekt je Sofinanciran s strani programa Evropske unije ,,Evropa za državljane". 

EfC_TT2020R2_BeneficiarySpace_2020_ InfoTemplateEN.pdf

vsi

nazaj