slika_7.jpg

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

datum: 26. 10. 2021

V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov so vse organizacije in posamezniki vabljeni, da izvajajo aktivnosti za preprečevanje nastajanja odpadkov in svoje akcije tudi prijavijo.

Glavna tema letošnjega ETZO so krožne skupnosti ter pomen sodelovanja in solidarnosti. Tematika je dovolj široka in raznolika, da se lahko vključi prav vsak.

Prijavljena akcija naj se osredotoči na najmanj eno od spodnjih tem:

Strogo izogibanje nastajanja odpadkov oz. zmanjševanje nastajanja odpadkov pri samem viru (najboljši je tisti odpadek, ki sploh ne nastane)

Aktivnosti za ozaveščanje o nujnosti zmanjševanja količine odpadkov, ki jih proizvedemo, in nasveti, kako to doseči: promocija kompostiranja doma, nalepke, da ne želite reklam, uporabe vode iz pipe. Med te aktivnosti sodijo tudi ukrepi, ki ozaveščajo potrošnika, da z izbiro izdelkov vplivajo na okolje.

Ponovna uporaba in priprava na ponovno uporabo (predelajmo, izmenjajmo, podarimo, izposodimo si)

Aktivnosti, ki ozaveščajo, da ima vsak izdelek še eno življenje: spodbujajo premislek o nujnosti nakupa novega izdelka, spodbujajo popravilo in ponovno uporabo izdelkov, izmenjevanje, obdarovanje… Cilj aktivnosti naj bo spodbuditi potrošnike k izbiri izdelkov za večkratno uporabo, k najemu predmetov namesto nakupa itd. 

Ločevanje odpadkov in recikliranje odpadkov

Ukrepi, katerih cilj je pomagati ljudem izboljšati razvrščanje odpadkov, jih spodbuditi k ustreznemu vedenju in jim pomagati glede odvoza odpadkov.

Čistilna akcija

Aktivnost, s katero se javnost in medije opozori na ogromne količine odpadkov, ki jih odvržemo v naravo, v gozdove, na plaže… Sem sodijo tudi aktivnosti, ki vsebujejo rešitve glede izogibanja smetenju in preprečevanju nastajanja odpadkov.

Tematski fokus: krožne skupnosti

 

Svojo akcijo lahko prijavite in naknadno tudi urejate neposredno na krovni evropski spletni strani Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (portal EWWR), pri čemer se morate na strani najprej registrirati.

Prijave so odprte do 12. novembra, akcije pa bodo potekale od 20. do 28. novembra.

 

 

nazaj