DSC_9984.jpg

Starostniki na prvem novomeškem dnevu odprtih vrat za starejše krepili vezi z društvi

datum: 08. 10. 2021

V nakupovalnem centru Supernova Qlandia Novo mesto je danes potekal dan odprtih vrat za starejše, ki smo ga organizirali v partnerstvu z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in pridruženimi društvi. Z dnevom odprtih vrat za starejše, ki je nastal na pobudo Nacionalnega inštituta za zdravje, smo obeležili tudi mednarodni dan starejših, starostnike pa aktivno informirali o lokalnih akterjih s področja starejših, pri tem pa poudarjali predvsem velik pomen ohranjanja duševnega zdravja starostnikov.

Na dnevu odprtih vrat za starejše se je predstavilo deset organizacij - Mestna občina Novo mesto, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Društvo upokojencev Novo mesto, Medgeneracijsko društvo Žarek Novo mesto, Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Sonček – društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine (Center Sonček Novo mesto), Škofijska Karitas Novo mesto, OZARA Slovenija – Nacionalno združenje za kakovost življenja (Enota Novo mesto), Slovensko združenje za pomoč pri demenci (Spominčice Dolenjske, Spominčica Novo mesto) in Društvo Tačke pomagačke.

DSC_0029

Društva so se starejšim in njihovim svojcem predstavila s svojimi socialnimi programi v skrbi za starostnike ter jih povabila v svoje vrste, predstavniki Mestne občine Novo mesto pa smo jih pozvali k uporabi obstoječih občinskih storitev zasnovanih in namenjenih starejšim. Med starajoči se družbi prijaznimi projekti smo tako izpostavili Rudija, brezplačni prevoz starejših in ostalih ranljivih skupin, storitev subvencioniranega toplega obroka za starejše in invalide, ter e-oskrbo. Slednja deluje kot socialno varstvena storitev na daljavo, ki starostnikom nudi celodnevno asistenco strokovnega osebja prek asistenčnega klicnega centra in s tem omogoča pomoč na daljavo, ko jo posameznik potrebuje. Organizacije so poudarjale tudi pomen medgeneracijskega druženja in zmanjševanja problematike osamljenosti starejših, kar je dosegljivo predvsem s tvornim društvenim delom. V Novem mestu sicer deluje kar deset društev upokojencev z raznolikimi aktivnostmi, vanje se lahko vključijo vsi starostniki, poleg tega pa se aktivno v življenja starostnikov vključuje tudi Razvojno izobraževalni center Novo mesto, kjer deluje univerza za tretje življenjsko obdobje.

DSC_9995

Z današnjim dnem odprtih vrat za starejše je bil dosežen namen predstavitev programov nevladnih organizacij v Mestni občini Novo mesto, ki omogočajo vsem generacijam vključitev v socialne programe, s katerimi omilijo marsikatero stisko posameznika ali družine, prav tako je bil izpolnjen cilj krepljenja vezi med starostniki samimi.

 

nazaj