20210929_195642.jpg

Musica di vina s četrtim koncertom znova navdušila

datum: 04. 10. 2021

V sredo, 29. septembra 2021, je v Gostišču Loka potekal že četrti koncert iz serije Musica di….Vina, ki jih v sodelovanju in s podporo Mestne občine Novo mesto organizira Fine Slovenian wine. Koncert zasnovan na temo novomeške pomladi je bil predviden za november 2020, vendar zaradi slabih epidemioloških razmer lani ni bil izpeljan.

Zaradi enoletne zamude praznovanja novomeške pomladi smo v sredo poslušali koncert poimenovan Novomeška jesen in uživali v nastopu ruskega violinista Andreya Provotorova in hrvaškega pianista Vladimirja Mlinariča.

Glasba Marija Kogoja, z glavnimi predstavniki novomeške pomladi tesno povezanega skladatelja, je napolnila osrednji del koncerta v odlični izvedbi obeh glasbenikov. Uvodni del koncerta je predstavljal solistični nastop pianista s tremi skladbami še enega slovenskega skladatelja tistega časa, Janka Ravnika.

Koncerti, ki združujejo uživanje v vrhunskem vinu in glasbi, so vedno tridelni, tako da omogočajo pokušino treh različnih vin. Tokrat se je na koncertu predstavila klet Huba Martinčič. Vinar Martin Martinčič je s povezovalcem Dejanom Juravićem spremljal glasbo s strokovnim komentarjem o ponujenih vinih.

Večer se je začel z izvedbo Mozartove sonate, ob kateri je bila ponujena Penina Rose Vialina, in zaključil z rusko strastjo Čajkovskega, ki ga je spremljalo vino Carniola rubra s svojimi polnimi in kompleksnimi aromami. Osrednji del koncerta ob poslušanju del Ravnika in Kogoja pa je spremljal, po besedah povezovalca še en slovenski ponos, vino Modra frankinja.

Koncert, ki so ga poslušalci nagradili z navdušenim aplavzom, se je končal z dodatkom, intermezzom iz opere Thaïs skladatelja Julesa Masseneta.

20210929_194722

nazaj