Barbara_Drev__brez_naslova__2021__olje_in_barvno_prs__ilo_na_platnu__170_x_135_cm.jpg

V Galeriji Simulaker bo razstavljala Barbara Drev

datum: 21. 09. 2021

V Galeriji Simulaker se v petek, 1. oktobra 2021, ob 19. uri z razstavo Prepletanje z najnovejšimi deli predstavlja slikarka Barbara Drev. Gre za zrelo umetnico, ki kontinuirano gradi na svoji ateljejski praksi. Tekom ustvarjalnega procesa se koncept spreminja in z njim se predrugači tudi podoba slike. Lahko bi rekli, da slikarko pri delu vodi intuicija, ki za naš umetniški prostor ni značilna. Prav to naredi njene slike svojevrstne.

Z dosedanjimi deli nam Barbara Drev daje občutek koherentne celote, a pri novi seriji se to spremeni. Dela so fragmentirana in v ospredje pride neposreden dialog med telesom in posamezno sliko. Avtorica ostaja pri večjih srednjih formatih, ki se približujejo proporcem kvadrata. Tehnološko se drži zanjo značilne klasične slikarske podlage na lanenem platnu. Izhodišče pri grajenju umetniškega dela je mreža, a je v tokratni izvedbi le-ta zabrisana in potisnjena v ozadje. V začetnih slojih slike se umetnica poslužuje pršilcev barve, ki ustvarijo brezoblično izhodišče za nastanek dela. Čeprav so v prvih nanosih barve nasičene, je končni rezultat pretežno nekromatičen. Slednje je tudi največja razlika od njenih dosedanjih likovnih ciklov. Nova dela so namreč prekrita z gestualnimi premazi sive barve, ki nam ob gledanju ustvarijo hladno, morda za nekatere mračnjaško, atmosfero.

Barbara Drev, September, 2020, olje in barvno pršilo na platnu, 160 x 155 cm (1)

Navkljub dominantnim sivim barvam, slikam ne umanjka intenzivnost njihove avre. Gre namreč za vsebine, ki so v svojem bistvu prepojene z osebno poetiko umetnice. Druga ob drugo trčita dve zgodbi, ki prepletata notranja in zunanja dogajanja avtorice. V poplavi informacij se umetnici zdi vedno težje ločiti objektivno od subjektivnega. Med črnim in belim, ki nista več črna ali bela, je nešteto sivin. Kot drugo, je tu enakovredno prisotna osebna izkušnja, ki je slikarki spremenila zaznavanje lastnega telesa. Poškodba jo je prisilila, da si vzame premor od ustvarjanja. Ko se je ponovno vrnila k sliki, je pričela razmišljati o drugačni vrsti mreže – fasciji. To je tanka in elastična vrsta vezivnega tkiva, ki se nahaja pod našo kožo in se ovija okoli vseh organov, mišic in kosti v telesu. Prav doživetje slednjega je umetnico pripeljalo do razmišljanja o zgradbi in funkciji sestavnih delov telesa. Tovrstni preudarki se neposredno odražajo v načinu grajenja slik.

Razstava Prepletanje nam prikazuje povsem drugačen izraz slikarke Barbare Drev. Sivina slik dobi naboj transformacije. Abstrahirane krajine tu ne delujejo kot slikarski objekti. Umetniška dela predstavljajo adaptacijo na spremenjeno telo in okolje. Podobe na slikarskih nosilcih nam odpirajo vrata v dovršeno estetsko izkušnjo, ki reprezentira eno določeno realnost.

_______________________

Barbara Drev (1986, Slovenj Gradec)

Leta 2006 se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Leta 2009/2010 je preko programa Erasmus nadaljevala študij na Hochschulle fur Grafik und Buchkunst v Leipzigu, Nemčiji, pri prof. Inu Mellerju za obdobje enega semestra. Leta 2014 je diplomirala iz slikarstva pod mentorstvom izr. prof. Zmaga Lenárdiča. Od 2014 do 2017 je imela status samozaposlene v kulturi; zaposlena je v Muzeju Velenje. Deluje na področju slikarstva in grafike. Živi in dela v Topolšici.

barbaradrev.com
IG: instagram.com/barbaradrev
_______________________

Kurator razstave in avtor besedila: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto

 

nazaj