kolesarski_izlet.jpg

Vabljeni na številne dogodke v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2021

datum: 16. 09. 2021

Danes se uradno začenja Evropski teden mobilnosti (ETM), ki tokrat poteka pod sloganom: Živi zdravo. Potuj trajnostno. Na novomeški občini smo se tudi letos pridružili pozivom in ukrepom k spremembi mobilnostih navad in v tednu od 16. do 22. septembra vabimo na številne dogodke, ki spodbujajo človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti. Čeprav številna prizadevanja na tem področju potekajo vse leto, je vrhunec dogajanja ravno v času ETM, ki se bo tradicionalno zaključil z bogatim programom na dogodku Dan brez avtomobila na Glavnem trgu.

 

Pešbus

ETM v Novem mestu se je danes začel s projektom organiziranega pešačenja v šolo Pešbus, pri katerem letos sodelujejo tri novomeške osnovne šole. Otroci bodo v prihodnjih dneh na poti deležni tudi prijetne družbe – učence OŠ Center bo v šolo pospremil novomeški maratonec Primož Kobe, učence OŠ Drska pa Jure Marolt. Danes je potekal tudi kolesarski izlet za starejše s kolesi GoNm, ob 17. uri pa se z zborom na Glavnem trgu začne pohod po Portovalu s Pohodniškim društvom Novo mesto. Glavni trg je v času ETM tudi prizorišče razstave na temo trajnostne mobilnosti, Društvo Est=etika pa bo že tradicionalno izvedlo Park(irni) dan pod naslovom Skupni prostor, kjer bodo potekale delavnice na temo trajnostne mobilnosti ter številni dogodki na treh parkirnih prostorih na prometnem križišču vhoda v staro mestno jedro (med Novim in Glavnim trgom).

DSC_8532

Med dogodki v prihodnjih dneh je tudi dan odprtih ateljejev v mestnem središču, kolesarski izlet z e-kolesi na Gorjance, igra Človek razgibaj se na Glavnem trgu, udeležite se lahko medgeneracijskega druženja na potepanju z babico ali tekmovanja v kolesarskih veščinah.

Letošnja novost je spodbujanje hoje pri srednješolcih, ki od 9. do 23. septembra pešačijo v šolo v sklopu kampanje Mi gremo peš. Pri spodbujanju trajnostnih oblik prevozov in uvajanju sprememb mobilnostih navad med zaposlenimi sodelujejo tudi številna novomeška podjetja, ki z lanskoletno uspešno kampanjo S kolesom ali peš v službo nadaljujejo tudi letos. Knjižnica Mirana Jarca je pripravila knjižni sejem na temo trajnostne mobilnosti, knjige pa bodo občanom, po predhodnem naročilu, dostavili s kolesom. Pred OŠ Šmihel bo letos postavljena prva točka Poljubi in odpelji, ki bo opremljena s posebnim napisom. Gre za označitev mesta, kjer lahko otroci varno izstopijo iz avtomobila in se proti šoli sami odpravijo peš.  V času ETM bomo poskrbeli tudi za preureditev nekaterih stojal za kolesa, tradicionalno pa je septembra na voljo tudi brezplačna vožnja z mestnimi avtobusi za vse uporabnike.

Bogat program se bo tudi letos zaključil s pestrim dogajanjem na dogodku Dan brez avtomobila, ki bo v sredo, 22. septembra, na Glavni trg ponovno privabil vse generacije, predvsem pa šolarje in dijake, ki se bodo lahko preizkusili na številnih animacijskih napravah, v tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Celoten program dogajanja je na voljo na povezavi TUKAJ. 

info@care4climate.si www.care4climate.si

LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

#trajnostnamobilnost #evropskitedenmobilnosti #samo1planet #care4climate #sptm

vv

pasica_ETM (002)

Povezane novice

31. avgust

Evropski teden mobilnosti 2021 v Novem mestu

Leto je naokoli in spet se bliža Evropski teden mobilnosti, ki bo tudi letos potekal od 16. do 22. septembra 2021. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo...

več >

nazaj