pevska_skupina_Cintare_prejemnik_murkove_listine_foto_alenka_strazisar_lamovsek.jpg

V Dolenjskem muzeju gostili Murkovanje

datum: 07. 09. 2021

V Dolenjskem muzeju Novo so včeraj, 6. septembra 2021, gostili Slovensko etnološko društvo in njihov osrednji dogodek Murkovanje. Izvedli so slovesno podelitev Murkove nagrade in Murkovih listin za leto 2020, kot slavnostna govornica dogodka pa se je izkazala Ivica Križ. Murkovi listini sta prejela Društvo Pevska skupina Cintare in Matjaž Brojan, Murkovo nagrado pa je prejela dr. Marija Klobčar za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju etnologije.

V dopoldanskem času so imeli tako imenovano Rajžo, vodenje z Ivico Križ po Novem mestu s poudarki na nekaterih obrteh in življenju v Novem mestu v času Janeza Trdine in ohranjanju spomina nanj. Daniel Brkić jim je predstavil prenovljeno Mordaxovo kapelo ter zunanjost Chalupe Jaromerske, prenesene z Narodopisne češko-slovanske razstave v Pragi, leta 1895). Pod vodstvom Marinke Dražumerič in Mitje Simiča so si ogledali tudi grad Grm kjer je od leta 1886 do 1990 delovala kmetijska šola, danes pa tu delujeta novomeški enoti ZVKDS in ZAL.

1_rajza po Novem mestu z Ivico Kriz _foto_Bortu Kriz(3)

Ivica Križ je takšno spoznavanje Novega Mesta izbrala s posebnim namenom, pravi: »Današnja Rajža bi se morala zgoditi pravzaprav pred enim letom, ko so bile okrogle obletnice Trdinovega rojstva in Trdinove smrti. Ker je tudi moje profesionalno življenje v muzeju bilo neločljivo povezano z mojim etnološkim delom Janeza Trdine, se mi je zdelo, da omaž postavim ob odhodu iz uradne muzejske stroke tudi svojemu predhodniku, prvemu etnologu Dolenjske

Ker je prav, da nagrajenci doživijo »resnično podelitev« so slovesno podelitev Murkove nagrade in Murkovih listin za leto 2020 izvedli v ponedeljek, 6. septembra 2021, ob 17. uri v Dolenjskem muzeju Novo mesto, ki ga je s svojim delovanjem zaznamovala Murkova nagrajenka leta 2019 ter slavnostna govornica dogodka Ivica Križ.

Ivica Kriz murkovanje_foto Alenka Strazisar Lamovsek (2)

Murkove nagrajence za leto 2020 je predstavil dr. Tomaž Simetinger, član Komisije za Murkove nagrade, Murkova priznanja in Murkove listine.

Murkovi listini sta prejela Društvo Pevska skupina Cintare za ohranjanje slovenskega ljudskega petja in njegovo revitalizacijo in Matjaž Brojan za ohranjanje tradicije slamnikarstva na Domžalskem in Mengeškem ter za izdajo dveh pomembnih monografij s tega področja. Murkovo nagrado je prejela dr. Marija Klobčar za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju etnologije.

Na dogodku je goste pozdravil tudi župan Mestne Občine Novo mesto, Gregor Macedoni, ki je povedal: »Stanovska nagrada gospe Ivice Križ je prav gotovo rezultat dolgoletnega izjemnega dela, ne samo gospe Ivice ampak celotnega kolektiva Dolenjskega muzeja. Na to delo smo ponosni tudi v Mestni občini Novo mesto in verjamem, da lahko na številnih področjih Dolenjski muzej skupaj s širšim okoljem res pokaže to naše bogastvo, našo kulturno dediščino, v preobleki sodobnosti tudi v našem širšem okolju.«

5_Gregor Macedoni Murkovanje Dolenjski muzej Novo mesto_foto_Alenka Strazisar Lamovsek (1)

O pomembnosti nagrad in sodelovanju direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasna Dokl Osolnik: »Vsak prireditelj Murkovanja, dobi to čast kadar njihov kustos dobi nagrado za življenjsko delo. Torej pomeni, da smo si z delom Ivice Križ in njeno nagrado prislužili možnost, da gostimo etnologe iz cele Slovenije. Seveda je to priložnost, da pokažemo kolegom iz cele Slovenije naš muzej, da opozorimo na naše delo, da se družimo. Seveda pa smo pokazali tudi del Novega mesta, naše dediščine, kajti vemo, da je izmenjava izkušenj in mnenj med kolegi zelo dobrodošla in da večkrat pripelje potem h kakšnemu dobremu sodelovanju

Jasna Dokl Osolnik Murkovanje Dolenjski muzej Novo mesto_foto_alenka Strazisar lamovsek (4)

Alenka Černelič Krošelj, predsednica Slovenskega Etnološkega društva ob končanem dnevu, torej Rajži skozi Novo mesto ter prireditvi Murkovanje v Dolenskem muzeju: »Hvala Novemu mestu, posebej Dolenjskemu muzeju Novo mesto, za to današnje gostiteljstvo, da smo praznik etnološke odličnosti praznovali tukaj in se imeli odlično.«

Na dogodku so nastopili Folklorno društvo Kres, kateremu so govorniki izrekli čestitke ob njihovem jubileju. Za pogostitev so poskrbeli mojstri Hiše Fink, in sicer s posebno ponudbo jedi pripravljenih po zapisih prehranjevalnih navad iz časa Janeza Trdine.

dr.Marija Klobcar_prejemnica murkove nagrade_foto_alenka strazisar lamovsek

Matjaž Brojan_prejemnik murkove listine_foto_alenka strazisar lamovsek

murkovanje v Dolenjskem muzeju_foto_Borut Kriz (1)

Slovensko etnološko društvo je eno najbolj dejavnih stanovskih društev, ki brez prekinitev že 46 let združuje etnologe in kulturne antropologe ter ljubitelje. Od leta 1986 podeljujejo tudi stanovske nagrade, poimenovane po našemu znanstvenemu in strokovnemu vzorniku, utemeljitelju etnologije kot znanosti dr. Matiji Murko (1861—1952). S podeljevanjem stanovskih nagrad skrbijo, da dosežki etnologov niso spregledani ter da jih poznajo tudi drugi. 

 

Fotografije: Dolenjski muzej Novo mesto

 

nazaj