sonica_independences_brgs_-_foto_kaja_brezo__nik.jpg

Sprehajalce bo ob rotovžu pozdravila instrumentalna glasba

datum: 03. 09. 2021

Na Glavni trg se pod arkade rotovža jutri, 4. septembra 2021, vrača Zvočna galerija Arkade. Do 16. septembra boste med 16. in 18. uro sprehajalci, ki se boste ustavili pred rotovžem, prisluhnili skladbi Serenity Loop Novomeščana Jaka Bergerja.

Avtor skladbe Serenity Loop (slo. zanka spokojnosti) Jaka Berger, znan pod psevdonimom Brgs, je eden najdejavnejših in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev slovenske glasbene srenje zadnjih petnajst let. V zadnjih letih je izvajal tolkalske in glasbene delavnice, svoje znanje in izkušnje redno dopolnjuje tudi z različnimi glasbeniki in improvizatorji iz celega sveta. Glasbo umešča v vsakdan in spodbuja odnose, ki temeljijo na poslušanju, odzivanju ter sodelovanju.

Nastanek in razvoj skladbe je opisal: »Ideja zanke spokojnosti (Serenity Loop) se je začela z opazovanjem narave v njenem najbolj mirnem stanju. Obstaja veliko mirnih krajev, ki bi jih radi ujeli v zanko in uživali v neobremenjenosti danega prostora. Ko želim to izkušnjo prevesti v glasbo, iščem popolno zanko, ki jo lahko poslušamo in uživamo v njej, ne da bi ob tem začutili utesnjenost ob njeni repeticiji. Iskanje kratkega glasbenega dela, ki ga je mogoče predvajati znova in znova in ne bo razdražilo našega bitja, je velik izziv, a vseeno se to zgodi pogosteje, kot bi si mislili. Po snemanju in objavi več kot 20 različnih zank spokojnosti iz naravnega okolja je tu prva zanka glasbene vedrine Serenity Loop, ki želi ustvariti trenutek spokojnosti za opazovalca, znotraj intenzivnega urbanega prostora.«

DSC_4869

Producent Zvočne galerije Arkade je Kulturno društvo MOTA – Muzej tranzitornih umetnosti iz Ljubljane. Prvi sklop zvočne galerije je bil v Novem mestu predvajan od 16. do 30. junija, ko je bila predvajana kompozicija Masayoshija Fujita, japonskega skladatelja sodobne eksperimentalne glasbe.

Vabljeni na glasbeno doživetje na Glavni trg vsak dan do 16. septembra med 16. in 18. uro, z izjemo 11. septembra, ko bo zvočna galerija vrtela skladbo Serenity Loop od 10. do 18. ure.

 

Naslovna fotografija: Kaja Brezočnik

nazaj