DSC_6862.jpg

Septembra brezplačni mestni potniški promet, spremembe tudi za voznike električnih vozil

datum: 31. 08. 2021

V septembru bomo vsem uporabnikom mestnega potniškega prometa že tradicionalno omogočili brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi. Brezplačni prevozi so del aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti 2021, v sklopu katerih med drugim občane osveščamo o trajnostni mobilnosti in jih spodbujamo k odločitvam souporabe prevozov, hkrati pa širimo znanje o vse bolj razširjeni elektro mobilnosti. S 1. septembrom se tudi na slednjem področju obetajo spremembe pri polnjenju električnih avtomobilov na občinskih polnilnicah.

Približuje se Evropski teden mobilnosti

Zavedamo se pomena trajnostne mobilnosti in intenzivno razvijamo temu primerno infrastrukturo, vsako leto pa se aktivno vključimo tudi v Evropski teden mobilnosti (ETM), ki poteka od 16. do 22. septembra. Številna prizadevanja na tem področju potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je ravno v času ETM, ki se bo 22. septembra z dogodkom Dan brez avtomobila zaključil na Glavnem trgu.

2021_EMW_20_Years_Logo_SL

 

Od 1. septembra plačljivo polnjenje na električnih polnilnicah

Pri razvoju ključnih usmeritev trajnostne mobilnosti se zavedamo tudi vse večjega pomena elektro mobilnosti, kjer so letos kot pomembno novost predstavili souporabo avtomobilov ponudnika Avant2go, ki s povezovanjem električnega pogona in souporabe združuje najbolj aktualne trende na področju mobilnosti. Pri elektro mobilnosti smo zaznali trend vedno večjega števila avtomobilov na električni pogon, kar je privedlo do strmo rastoče uporabe električnih polnilnic na javnih parkiriščih, temu primerno pa na območju Mestne občine Novo mesto redno postavljamo nove polnilnice. Trenutno se polnilnice nahajajo na enajstih lokacijah, v septembru pa načrtujemo novo električno polnilnico pri Osnovni šoli Stopiče, predvidena je tudi na Rozmanovi ulici.

Polnilnice z brezplačnim priklopom in polnjenjem so dosegle svoj namen promocije tovrstne »čistejše« oblike mobilnosti, zaradi česar se v prihodnje po večletnem uvajalnem obdobju načrtuje uvedba plačljivega električnega polnjenja. Od srede, 1. septembra 2021, bo tako v Mestni občini Novo mesto po vzoru ostalih občin ob uporabi električne polnilnice potrebno poravnati pristojbino in znesek polnjenja. Cene polnjenja so ugodne in primerljive s cenami v občinah, ki so plačljivo polnjenje že uvedle.

DSC_6865

Zemljevid električnih polnilnic je na voljo na spletni strani Gremo na elektriko, kjer lahko uporabniki pridobijo tudi informacije o postopku plačila ob polnjenju na električnih polnilnicah.

 

Povezane novice

31. avgust

Evropski teden mobilnosti 2021 v Novem mestu

Leto je naokoli in spet se bliža Evropski teden mobilnosti, ki bo tudi letos potekal od 16. do 22. septembra 2021. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo...

več >

15. julij
 Z županovo vožnjo v Novem mestu zagnali sistem souporabe vozil

Z županovo vožnjo v Novem mestu zagnali sistem souporabe vozil

Župan Gregor Macedoni je danes na Novem trgu pozdravil predstavnike podjetja Avantcar, ki v Novem mestu začenjajo novo zgodbo sistema souporabe vozil Avant2Go. Sistem ta trenutek omogoča souporabo...

več >

nazaj