ostanek_obzidja_foto___._Lorber.JPG

Na Kapitlju dokazi prazgodovinske poselitve, na Rozmanovi ulici razkrito srednjeveško obzidje

datum: 18. 08. 2021

Arheološka izkopavanja v mestnem jedru Novega mesta so v preteklih mesecih razkrila nova odkritja na Kapitlju, kjer so znova potrdili prazgodovinsko poselitev griča, nedaleč stran na Rozmanovi ulici pa so arheologi odkrili temelje srednjeveškega obzidja. Novo mesto je tako z najdbami, ki segajo v različna arheološka obdobja, znova upravičilo sloves arheološko bogatega območja.

Z arheološkimi izkopavanji, ki so potekala na Kapitlju ob sanaciji v potresu poškodovanega opornega zidu pri stolnici, so odkrili ostanke prazgodovinske hiše s stojkami, spremljale pa so jo tudi najdbe keramike in nakita. Hiša se je uporabljala v železni dobi, ko je na Kapitelj vodila tlakovana pot, prav tako odkrita v zadnjih izkopavanjih.

Tlakovanje foto K Husič

Arheologi pod vodstvom Aleša Tirana sodelujejo tudi pri prenovi Rozmanove ulice, kjer so na območju mestnih vrat oziroma Ljubljanskih vrat v preteklih dneh izkopali temelje srednjeveškega obzidja, ob njem pa odkrili tudi obrambni jarek. S tem so potrdili predhodno tezo o njegovem poteku, v prihodnje pa bodo poskušali dognati, v katerem obdobju je bil zid zasut.

Vidna linija mestnih vrat foto Č Lorber

 

Fotografije: Kristjan Husič, Črt Lorber

nazaj