g_MestneNjive_01.jpg

Krajevna izkaznica: KS Mestne njive

datum: 26. 07. 2021

Spoznajte krajevno skupnost Mestne njive, ki je zadnja izmed 23 krajevnih skupnosti v Mestni občini Novo mesto, ki jih predstavljamo v oddaji Doma je lepo ter na spletu. V tem času smo odkrili veliko čudovitih in še neodkritih kotičkov, nekaj jih skriva tudi krajevna skupnost Mestne njive.

Po velikosti so Mestne njive druga najmanjša mestna skupnost, v njeni sredini pa prebiva nekaj manj kot 1100 prebivalcev. Krajevna skupnost obsega Cankarjevo ulico, del Kettejevega drevoreda, Koštialovo ulico, Lamutovo ulico, Ljubljansko cesto, Mestne njive, Prisojno pot in del Seidlove ceste.

mestne-njive

 

Od stavbe občinske uprave vodi Kettejev drevored, ki je priljubljen med sprehajalci v vseh letnih časih in velja za eno najbolj obiskanih sprehajališč v Novem mestu - še posebej po lanski ureditvi javne razsvetljave.

g_MestneNjive_02

Mestna občina Novo mesto v sklopu trajnostne urbane strategije ureja tematsko pot Marof - Kettejev drevored, ki predstavlja enega od treh delov načrtovanega interaktivnega arheološkega mestnega parka.

g_MestneNjive_05

Z Marofa je lep pogled tudi na najbolj naseljen del krajevne skupnosti Mestne njive, nekoč imenovan kolonija, s katero je povezan tudi Josip Režek, novomeški župan v letih od 1924 do 1935.

g_MestneNjive_01

Sicer pa so osrednji del krajevne skupnosti do 60ih let prejšnjega stoletja predstavljale predvsem njive in travniki.

Vas o krajevni skupnosti zanima še več? Danes lahko na Vašem kanalu ob 20.00 spremljate oddajo Novo mesto živi, v kateri bo predstavljena tudi KS Mestne njive. 

nazaj