g_KandijaGrm_02.jpg

Krajevna izkaznica: KS Kandija Grm

datum: 19. 07. 2021

Krajevno skupnost Kandija Grm navdihujejo aktivni krajani ter bogata naravna in kulturna dediščina. V njej se je namreč začela Novomeška pomlad s 1. pokrajinsko razstavo v Windischarju septembra 1920, katere 100. obletnico smo v preteklem letu obeležili s posebnimi dogodki in aktivnostmi. Različne znamenitosti in pestri dogodki na Gradu Grm privabljajo številne obiskovalce.

 

g_KandijaGrm_06

Najbolj prepoznavna je zagotovo po Gradu Grm z bogatim zgodovinskim arhivom in vinsko kletjo ter Osnovni šoli Grm, ki je hkrati največja osnovna šola v Mestni občini Novo mesto. Poseben sloves ji dajejo znani krajani: častna občana Miha Japelj in Janez Penca (aktualni častni občan), režiser Filip Robar Dorin (Prešernov nagrajenec 2019 za življenjsko delo), pisateljica Ivanka Mestnik, oblikovalec in glasbenik Boštjan Grubar, arhitekt Marjan Lapajne (tudi veteranski svetovni prvak v plavanju), dva člana Dan-D (Obradinovič in Grubar), ter številni znani učenci OŠ Grm. 

 

g_KandijaGrm_03

Posebna znamenitost je Mordaxova kapela Evangelijske cerkve Dobrega Pastirja Novo mesto, pri čemer se krajani radi pohvalijo, da so izrazito odprti in multikulturni - imajo namreč tako evangeličansko cerkev kot muslimansko molilnico, ki sta ločeni zgolj nekaj metrov. 

 

V Krajevni skupnosti Kandija Grm se nahaja tudi odlična restavracija oz. Gostilnica Don Bobi. Eno izmed aktivnejših društev pa predstavlja Gobarsko društvo. Na športnem področju je zelo znana kolesarska dirka Okoli Grma, priljubljene pa so peš poti pri gradu in Mordaxovo sprehajališče, ter Šola zdravja. 

 

Krajevno skupnost bogatijo tudi številni poslovni objekti: Revoz (največji slovenski izvoznik), TPV, Bobič reklamni center, Gozdno gospodarstvo Novo mesto - cvetličarna, pekarija, kmetija Štrasner (znani po odličnih jagodah in špargljih), ter lokalni ponudniki: atelje Rabič, T-media, Spina, Radio Sraka, PAM d.o.o, v neposredni bližini pa najdete tudi Center za socialno delo Novo mesto in Zavod za zaposlovanje Novo mesto. Nove poslovne dejavnosti pa so se razvile tudi v nekdanjih prostorih Zavoda za zaposlovanje na Trdinovi ulici 10. 

g_KandijaGrm_04

Krajani se radi pohvalijo s številnimi izvedenimi projekti in projekti, ki so še v teku. V pripravi je namreč otroško igrišče pri gradu Grm, urejajo se signalizacije, javna razsvetljava, nove oglasne table, obnovljene so bile klopi, ter postavljena nova igrala na igrišču nasproti OŠ Grm, mize za igranje šaha, vrtec je dobil novo skladišče in zunanji WC, podprli so nakup defibrilatorja pri OŠ Grm in izdajo knjige. Krajani pa vestno sodelujejo v čistilnih akcijah. 

 

Vabljeni k ogledu prispevka o KS Kandija Grm, kjer bo predstavljenih še več zanimivosti, in sicer v oddaji Doma je lepo na Televiziji Vaš kanal v četrtek, 22. julija, ob 19. uri in v oddaji Novo mesto živi v ponedeljek, 26. julija, ob 20. uri. 

nazaj