iron_age.png

Dolenjski muzej prejel certifikat Kulturna pot Sveta Evrope

datum: 14. 07. 2021

Danes je v Knežji dvorani Dolenjskega muzeja Novo mesto potekala novinarska konferenca ob prejetju certifikata Kulturna pot Sveta Evrope in predstavitev Združenja Železnodobna pot po Podonavju. Zbrane so pozdravili direktorica Dolenjskega muzeja, Jasna Dokl Osolnik, župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni ter vodja projektne enote za izvajanje kohezijske politike na Ministrstvu za kulturo, gospa Irena Marš.

Kot je dejala direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasna Dokl Osolnik, je certifikat komisije Sveta Evrope ogromna pohvala, projekt pa odlično izhodišče za razvoj nove turistične ponudbe. Podobno razmišlja tudi župan Gregor Macedoni: "Priznanje najvišjega reda na tem področju nam daje možnost za razmislek, kako bomo v prihodnosti kar najbolje unovčili naš prispevek Železnodobne poti po Podonavju. Vesel sem mednarodnega sodelovanja, v temeljih projekta pa vidim predvsem splošno prepoznavnost v širši okolici kot tudi možnosti za prihodnji razvoj arheološkega parka."   podonava_jasna   podonava_zupan  

Združenje in pomen certifikata so predstavili predsednik združenja Sanjin Mihelić (ravnatelj Arheološkega muzeja iz Zagreba) ter predstavnika pristopnih ustanoviteljev iz Slovenije, Petra Stipančić (Dolenjski muzej Novo mesto) in Matija Črešnar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije). Namen združenja je sicer promocija kulturnega turizma, popularizacija kulturne dediščine, predvsem arheologije v povezavi z lokalno ponudbo.

Več informacij o združenju je na voljo tudi na spletni strani Iron Age Danube Route.

 

nazaj