1619512627.jpg

Spletna igra na temo legende o Ragovem logu

datum: 21. 06. 2021

V okviru evropskega projekta Refresh+, za katerega je Združenje zgodovinskih mest Slovenije prejelo evropska sredstva, sodelujejo tudi dijaki Gimnazije Novo mesto. Cilj projekta je obujanje krajevnih legend, ki jih bodo mladi v svojih mestih oživljali na svoj način. Lahko skozi predstavo, glasbo, ples ali kakšen drug umetniški izraz. Novomeški gimnazijci so izbrali sodobno tehnologijo in pripravili igro podobno lovu za zakladom na temo legende o Ragovem logu. Oblikovanje legende in spletne igre je potekalo pod mentorstvo prof. Nevenke Malnarič Brulc.

 

Povezava na spletno igro: https://en.actionbound.com/bound/ragovlog


Spodaj je tudi QR koda.

gr

Legendo, na kateri temelji igra, si lahko preberete spodaj.

 

LEGENDA O (V)RAGOVEM LOGU ali KAKO SE JE VRAG POSLOVIL OD NOVEGA MESTA

Legenda govori o krasotici, ki ovija Novo mesto, reki Krki in najlepšem mestnem gozdu.

“Bilo je takrat, ko je hudič hodil po svetu in se zabaval. Prav posebno so mu ugajali kraji ob Krki. V vasi, kjer je danes Ragovo pri Novem mestu se je še posebej rad zadrževal. Od tamkajšnjih kmetov je  zahteval hrano. Pri nobeni hiši  se ga niso upali napoditi, ker bi jim lahko nakopal nesrečo. Ko je gospodinja prinesla južino na mizo je prvi sedel k mizi, pograbil žlico in zajemal tam, kjer je bilo najbolj zabeljeno.
Neki kmet, ki je slišal vraga, kako se hvali o svojih močeh se mu je hotel prikupiti, Ženi je naročil naj mu kuha štruklje, katere je imel vrag najraje, zraven pa naj mu postreže najboljše vino iz Trške gore.  In res, vrag se je držal te hiše kot klop kože. Prebrisani gospodar je že začel narahlo vrtati vanj, naj se mu oddolži za dobro jed. Ker zelencu ni dišalo, da bi začel zopet natepati fižol in zelje, sta se pogodila: Kmet ga bo še naprej tako hranil, vrag pa bo poskrbel, da bodo njegova polja dvojno rodila.

Ob svetem Jakobu je kmetom okoli Novega mesta toča uničila polja in vinograde, polja našega kmeta pa so ostala nepoškodovana. Kmet se je veselil dobre letine, zvečer se je pri hiši pelo in plesalo. Tudi vrag se je zabaval.

Po spravilu pridelka pa je tudi kmetova žena vragu pripravila fižol in kisel mošt. To je peklenščka zelo ujezilo.  S kmetom sta sklenila dogovor: kmet zahteva od vraga, da na Krki naredi jez v eni noči. Če tega ne naredi mu bo prepustil svojega najmlajšega sina. Jez je nastajal presenetljivo hitro vendar se je že bližalo prvo jutranje zvonjenje. Zato si je vrag zvalil na hrbet ogromno skalo, s katero bo zamašil še zadnjo luknjo v jezu. Ravno do brega jo je prinesel, ko se je pri fari oglasil jutranji zvon. V jezi je skalo odvrgel tik ob reko. Od takrat v vaseh ob Krki niso več videli vraga. Kot spomin na vraga pa so ostali skala na bregu, odprtina pri novomeškem jezu, ki je nihče ne more zadelati, in ime. Vas se je namreč dolgo imenovala Vragovo, tista hosta, kjer se je vrag sprehajal, pa Vragov log.

nazaj