koraki.PNG

En liter odpadnega jedilnega olja lahko onesnaži 1000 litrov vode

datum: 15. 06. 2021

V lanskem letu smo v sklopu projekta »Zbirajmo odpadno jedilno olje – na bolje«, pri katerem sodelujemo s podjetjem Komunala Novo mesto, vzpostavili sistematično zbiranje odpadnega jedilna olja na podeželskem območju Mestne občine Novo mesto. Letos, v drugi fazi projekta smo poleg izvajanja aktivnosti iz projekta postavili še dodatnih deset posod v občini, Komunala Novo mesto pa je zbirne posode postavila tudi v Občinah Dolenjske in Šmarješke Toplice, v Straži, Mirni Peči, v Škocjanu in Šentjerneju.

V sklopu projekta o odpadnem jedilnem olju so pri Komunali Novo mesto nekaj časa namenili tudi izobraževanju otrok in odraslih. "Male gospodinjske posodice smo uspešno razdelili v novomeška gospodinjstva, vsako je brezplačno dobilo eno 2,2 litersko posodico, slednje pa so še vedno na voljo za prevzem v pripadni krajevni skupnosti ali na sedežu Komunale Novo mesto na Podbevškovi ulici," nam je zaupala vodja projekta pri Komunali Novo mesto, gospa Sonja Kolenc.

Obvezno je, da doma odpadno jedilno olje zbirate v namenski posodi in ga odnesete v rumene ulične zbiralnike. Drugačno rokovanje je prepovedano. Zbirnih lokacij je v Novem mestu 25, ter po ena v sosednjih občinah (6). Vam najbližjo lokacijo lahko poiščete s klikom na www.ojo.si.

Ste vedeli?

  • Obstaja podatek, da 1L olja onesnaži 1000L vode, saj na gladini vode tvori tanko nepropustno plast, ki otežuje kroženje kisika med vodo in zrakom.
  • Zlivanje olja od peke krofov v odtok ali stranišče lahko povzroči resne težave in škodo naravnemu okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam.
  • Odpadno jedilno olje  moti proces naravne razgradnje: če ga odvržemo med biološke odpadke, na kompost ali drugam v naravo, ga morajo mikroorganizmi razgrajevati več let.
  • Prevreto olje ni biološko razgradljivo in ga je zato potrebno ločeno zbirati in odlagati. Primerno odstranjeno odpadno olje se lahko celo ponovno uporabi s predelavo do biodiesela, ki ga lahko uporabimo kot gorivo in glicerina, ki se ga uporablja v farmacevtski industriji.
  • V Sloveniji iz takšnega olja izdelujejo naravne sveče, ki so odličen nadomestek  parafinskim svečam.

 koraki

 

»Projekt je bil prijavljen na javni poziv LAS Dolenjska in Bela krajina ter je sofinanciran preko programa CLLD, s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.«

 

nazaj