20210610_182851.jpg

V Parku Rastoče knjige simbolno odkrili nov list

datum: 11. 06. 2021

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine in Knjižnica Mirana Jarca sta včeraj, 10. junija organizirala prireditev ob zaključku literarnega natečaja poezije in kratke proze ter odkrila nov list novomeške Rastoče knjige v parku pri knjižnici. Letošnji šesti literarni natečaj poezije in kratke proze, ki ga je izvedlo Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine je bil posvečen Veri Albreht, pesnici, pisateljici, publicistki in prevajalki. Slavnostna gostja in govornica je bila dr. Alenka Župančič, sorodnica Vere Albreht.

IMG_5496

V uvodu je navzoče pozdravila podžupanja  Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič, ki je poudarila pomen ustvarjalnosti mladih in odraslih ter izpostavila: »Močno verjamem, da z ustvarjalnostjo vseh generacij, mladih in starejših, gradimo most, ki povezuje preteklost z aktualno ustvarjalnostjo današnjega časa. Novi list v Rastoči knjigi, ki ga letos povezujemo z Vero Albreht, je pomemben tudi v luči projekta Pozabljena polovica. Skozi ta projekt želimo opozoriti na vse pozabljene in spregledane ženske, ki so pomembno zaznamovale novomeško okolje s svojim literarnim, znanstvenim, humanističnim in humanim delom.«

IMG_5523

V imenu Krke, tovarne zdravil d. d., ki je pomembna podpornica knjige in literarnega ustvarjanja, je spregovorila Ljudmila Kastelec in poudarila, kako pomembno je branje za vsakega posameznika, kot je pomembno tudi literarno ustvarjanje. Zato Krka podpira tovrstne projekte in prav tako ohranja Dolenjski knjižni sejem, ki je najstarejši knjižni sejem v Sloveniji.

IMG_5487

Na letošnji literarni razpis Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine se je odzvalo 84 avtoric in avtorjev, ki so prispevali svoja prozna dela ali poezijo. Sodelovali so učenci osnovnih in srednjih šol ter odrasli literati, ki so skupaj prispevali 116 del v prozi ali poeziji.

Nagrado je prejel Gal Strniša v kategoriji osnovnošolcev. Med srednješolci so nagrado prejele Eva Šubic, Neža Keglovič in Larisa Rataj. Med odraslimi so nagrade prejeli: Irena Pajnik Beguš, Rezka Povše, Vida Dvoršek, Franjo Frančič, Draga Mitić, Aleš Jelenko in Vlasta Črčinovič Krofič.

Letošnji literarni razpis je prvič zajemal tudi likovni natečaj, ki se ga je udeležilo 58 učencev osnovnih in srednjih šol. Nagrajeni so bili Aleks Plazar (prvo triletje osnovne šole), Brina Zupančič (drugo in tretje triletje), Tine Rajh in Jaka Radoš za digitalni plakat (srednja šola) ter Mihaela Lunić in Elena Lunić (srednja šola, dopolnilni pouk slovenščine v Banjaluki).

IMG_5518

Glasbene vložke so prispevali učenci Glasbene šole Marjana Kozine in Glasbene šole Lipičnik.

Podžupanja Sara Tomšič, direktor Knjižnice Mirana Jarca in dr. Janez Gabrijelčič so odkrili novi list v Rastoči knjigi v parku pred knjižnico. Na novem listu je zapis Vere Albreht: "Usoda vseh se v meni razodeva."

IMG_5471

 

Fotografije: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

nazaj