Veleposlanik Španije navdušen nad zelenim Novim mestom

datum: 09. 06. 2021

V ponedeljek, 7. junija 2021, je Novo mesto obiskal veleposlanik Španije Nj. eksc. Juan Arístegui Laborde, ki se je na rotovžu na spoznavnem srečanju sestal z županom Mestne občine Novo mesto Gregorjem Macedonijem. Španskega veleposlanika so v dolenjski prestolnici navdušili neposreden stik narave in mesta, prenovljen Glavni trg ter razvojna in ekološka naravnanost Novega mesta.

Veleposlanik je mandat v Sloveniji nastopil aprila lani, ob začetku epidemije, zato še ni imel veliko priložnosti za obiskovanje slovenskih krajev. Župan je gostu predstavil novomeško gospodarstvo ter načrte za vzpostavitev javne univerze v Novem mestu, sogovornika pa sta v pogovoru veliko pozornosti namenila razvojnim in ekološkim temam. Strinjala sta se, da se je potrebno reševanja globalnih izzivov kot so podnebne spremembe lotiti na vseh ravneh in da imajo pri tem lokalne skupnosti zelo pomembno nalogo, kar dokazuje tudi nova vloga novomeškega župana Macedonija, ki je bil konec aprila imenovan za nacionalnega ambasadorja Slovenije v Konvenciji županov za podnebne spremembe in energijo.

IMG_9402

Veleposlanik Španije si želi lepote Novega mesta podrobneje spoznati, zato se je odzval županovemu vabilu, da nedeljo preživi med dolenjskimi griči in si na Glavnem trgu ogleda zaključek kolesarske dirke Po Sloveniji.    

Novo mesto bo letos prav posebej povezano s špansko kulturo, saj  bo letošnji festival klasične glasbe »Sem glasba, sem mesto« posvečen flamenku, na njem pa bodo nastopili tudi umetniki iz Španije.  Festival, ki običajno poteka konec maja, bo letos potekal od 6. do 11. septembra.  

 

 

 

nazaj