KS_RAGOVSKA_031.jpg

Krajevna izkaznica: KS Majde Šilc

datum: 31. 05. 2021

Krajevna skupnost Majde Šilc se nahaja v neposredni bližini mestnega jedra in združuje očarljive novomeške ulice z zelenimi vrtički in občudovanim mestnim gozdom. Sožitju urbanega in zelenega se pridružuje tudi sobivanje različnih generacijskih skupin, saj je v edini krajevni skupnosti poimenovani po osebi, narodni herojinji Majdi Šilc, velik delež starejše populacije, ob tem pa tudi veliko mladih družin in otrok.

V krajevni skupnosti, ki se razteza na 156,4 hektarjih oziroma trinajstih ulicah in eni vasi, živi kar 2337 prebivalcev. Sobivajo v edini novomeški krajevni skupnosti z ulico, ki nosi ime po ženski, znani pisateljici, romanopiski in prejemnici Trdinove nagrade Ilki Vašte, njihova edinstvenost se kaže tudi v ostalih umetniško navdihnjenih imenih ulic, kot so Jurčičeva ulica, Jakčeva ulica, Levstikova ulica, Stritarjeva ulica, Tavčarjeva ulica in Ulica Marjana Kozine.

DSC_2963

V krajevni skupnosti biva več kot 500 starejših nad 70 let, kar pomeni, da so potrebne tudi posebne aktivnosti, ki so prilagojene potrebam starejše populacije. V krajevni skupnosti se tega zavedajo in s pomočjo prostovoljk Krajevne organizacije Rdečega križa izvajajo vrsto aktivnosti, ki pomagajo k lepšemu in zdravemu življenju upokojencev, pozabljene niso niti mlade družine, ki imajo v KS lasten vrtec Ciciban, njihovo igrišče na Ragovski ulici pa je postalo tudi osrednje prizorišče mestnih igralnic društva Naturo.

DSC_3003

Velik poudarek v KS Majde Šilc je tudi na prometni varnosti zato skupaj z Mestno občino Novo mesto pripravljajo projekt ureditve kolesarske povezave po Ragovski ulici, kar bo omogočilo navezavo na večnamensko pot ob Levičnikovi cesti in pomenilo bistveno izboljšanje pogojev za trajnostno mobilnost v krajevni skupnosti. Krajani so se lahko v preteklih letih razveselili tudi prenovljenih igrišč na Ragovski ulici in pod Vrtovi na Krki, v prihodnje pa si v sklopu gradnje 3. razvojne osi obetajo tudi prenovo ceste Ragovo-Krka.

KS RAGOVSKA 076

Vabljeni k ogledu prispevka o KS Majde Šilc na televiziji Vaš kanal danes ob 20. uri, v sredo, 2. junija, ob 18.45 in v četrtek, 3. junija, ob 19. uri.

 

Fotografije: Adolf Zupan (KS Majde Šilc) in arhiv MONM

nazaj