waterdrop-2906_640.jpg

Kakšna je kakovost vode v Mestni občini Novo mesto?

datum: 25. 05. 2021

Komunala Novo mesto je pripravila poročilo o kakovosti vode v Mestni občini Novo mesto za leto 2020. V preteklem letu so za potrebe analiz odvzeli 368 vzorcev, rezultati pa so pokazali neskladja v samo 1,36 odstotka odvzetih vzorcev, kar pomeni, da je voda, ki priteče iz vodovodnega omrežja kakovostna ter mikrobiološko ter fizikalno skladna z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi.

Komunala Novo mesto d.o.o. izvaja dejavnost oskrbe s pitno vodo na področju osmih občin, kjer upravlja z 19 vodovodnimi sistemi in 17 vodnimi viri. Nadzor nad kakovostjo pitne vode, izvajajo v skladu s Pravilnikom o pitni vodi (Ur. l. RS 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17) in v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano. V letu 2020 je bilo za potrebe mikrobioloških in fizikalno kemijskih analiz na območju Mestne občine Novo mesto odvzetih 368 vzorcev pitne vode. Neskladja z določili pravilnika o pitni vodi so se pojavila v petih odvzetih vzorcih oz. v 1,36 %.

1.         Mikrobiološke analize vode

Z mikrobiološkimi raziskavami se ugotavlja prisotnost bakterij in parazitov v pitni vodi. V letu 2020 je bilo za potrebe MB odvzetih 266 vzorcev, od katerih so bili 4 neustrezni. Kot najpogostejši vzrok za neustreznost vzorcev je povečano število koliformnih bakterij in skupno število bakterij pri  37°C. V okviru rednih mikrobioloških analiz pa se ugotavlja prisotnost tudi na:

•           Bakterijo Escherichia coli, ki je zanesljiv pokazatelj fekalnega onesnaženja, prisotnost v vodi ni dopustna.

•           Koliformne bakterije - pokazatelj stoječe vode (mrtvi rokav na omrežju), prisotnost v vodi ni dopustna.

•           skupno število bakterij pri 22°C, mejna vrednost je manjša od 100/ml.

•           skupno število bakterij pri 37°C, podobno kot št. kolonij pri 22°C kažejo na učinkovitost postopkov priprave, na razmnoževanje v omrežju zaradi zastojev ali povečane temperature; mejna vrednost je manjša od 100/ml.

•           Clostridium perfingens vključno s sporami, njihova prisotnost je zanesljiv pokazatelj fekalnega onesnaženja, prisotnost v vodi ni dopustna.

•           Paraziti; patogeni mikroorganizmi, njihova prisotnost kaže na izpust komunalnih odpadnih voda in greznic ter uporabo gnoja in gnojevke pri gnojenju travnatih  in poljedelskih površin; prisotnost v vodi ni dopustna. V letu 2020 smo na vodovodnih sistemih odvzeli 5 vzorcev, v katerih ni bilo prisotnih razvojnih oblik parazitov.

 

2.         Fizikalno-kemijske analize vode

Parametri osnovne fizikalno-kemične analize so amonij, barva, motnost, vonj ter okus. V lanskem letu je bilo za potrebe fizikalno-kemijskih  analiz odvzetih 102 vzorca, en odvzet vzorec je  bil  neustrezen. Vzrok fizikalno-kemijske neustreznosti je bila povišana motnost, kot posledica vzdrževalnih del na vodovodnem omrežju in povišana motnost na vodnih virih zaradi padavin. Poleg osnovnih parametrov se v vodi ugotavlja tudi prisotnost nekaj manj kot 90 kemijskih snovi in spojin, kot so kovine, pesticidi in ogljikovodiki.

Iz rezultatov preizkušanja lahko povzamemo, da je voda, ki priteče iz vodovodnega omrežja kakovostna ter mikrobiološko ter fizikalno skladna z normativi ki jih določa pravilnik o pitni vodi.

Ustreznost vzorcev v omrežju v letu 2020

Tabela_voda

Legenda: EC-E. coli, CP-clostridium perfingens, KB-koliformne bakterije, SK22-št. kolonij pri 22° C, SK37-št. kolonij pri 37° C; mot- motnost izražena v NTU

 

Brusnice

Vrtina se nahaja zahodno od Brusnic na nadmorski višini 106 metrov. Vodo črpamo na globini 72 metrov in dezinficiramo s plinskim klorom. Vodovodni sistem Brusnice oskrbuje Velike in Male Brusnice, Ratež, Brezje, Sela pri Ratežu, Gumberk, Potov vrh, Petelinjek, ter višje ležeči predel Smolenje vasi.

V letu 2020 je bilo v okviru notranjega nadzora za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj ter parazitov pri končnih uporabnikih odvzetih 20 vzorcev od katerih je bil eden  fizikalno-kemijsko neustrezen kot posledica povišane motnosti.

V okviru državnega monitoringa pa so bili dodatno odvzeti 4 vzorci vode. Vsi so bili ustrezni in skladni z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi. Zaradi motnosti vodnega vira je bil v preteklem letu izdan ukrep obveznega prekuhavanja, v skupnem trajanju 16 dni.

 

Gabrje

Vrtina se nahaja JZ nad naseljem Gabrje na nadmorski višini 485 metrov. Vodo se črpa na  globini 63 metrov od ustja vrtine in dezinficiramo jo s plinskim klorom. Vodovodni sistem Gabrje  oskrbuje Gabrje z ulicami, Pangerč grm, Gabrska gora, Jugorje ter Kavce pri Gabrju.

V letu 2020 je bilo na omrežju v okviru notranjega nadzora za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj ter parazitov pri končnih uporabnikih odvzetih 18 vzorcev, v okviru državnega monitoringa pa dodatni 4 vzorci pitne vode. Vsi odvzeti vzorci so bili ustrezni in skladni z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi. Zaradi povečane motnosti vodnega vira, ki je nastal zaradi decembrskega potresa na Hrvaškem  je bil  izdan ukrep obveznega prekuhavanja, v trajanju 3 dni.

 

Kamenje

Vrtina se nahaja nad vasjo Kamenje. Vodo, ki jo črpamo na globini 297 metrov pod ustjem vrtine, filtriramo preko aktivnega oglja in dezinficiramo s klorovico. Vodovodni sistem Kamenje oskrbuje Gorenje in Dolenje Kamenje,

V letu 2020 je bilo na omrežju za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj ter parazitov odvzetih 17, v okviru državnega monitoringa pa dodatno še 2 vzorca pitne vode. Vsi odvzeti vzorci so bili ustrezni in v skladu z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi. Zaradi povečane motnosti vodnega vira, ki je nastal zaradi decembrskega potresa na Hrvaškem  je bil  izdan ukrep obveznega prekuhavanja, v trajanju 3 dni.

 

Stare Žage

Vodo črpamo iz treh vrtin na globini 25 metrov in jo dezinficiramo s plinskim klorom. Vodovodni sistem Stare Žage oskrbuje naselja Stare Žage, Občice, Mali in Veliki Rigelj, Bušinec, Cerovec, Kočevske Poljane, Selišče, Dolenje in Gorenje Sušice, Drganja sela, Verdun pri Uršnih selih, Dobindol, Uršna sela z ulicami, Laze, Podturn pri Dolenjskih Toplicah, Sela pri Dolenjskih Toplicah, Obrh, Suhor pri Dolenskih Toplicah, Podhosta, Meniška vas, Loška vas, Soteska, Gabrje pri Soteski, Gorenje in Dolenje Polje, Drenje, Dolenji Kot od hišne številke 105-116.

V letu 2020 je bilo na omrežju v okviru notranjega nadzora za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj ter parazitov odvzetih 29 vzorcev pitne vode. Zaradi neustrezne interne vodovodne napeljave je bilo v enem vzorcu povečano število koliformnih bakterij kljub zadostni koncentraciji dezinfekcijskega sredstva. Po izpiranju je bil kontrolni vzorec in vsi ostali odvzeti vzorci skladni z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi. V okviru državnega monitoringa sta bila dodatno odvzeta še 2 vzorca pitne vode, v enem vzorcu je bilo povečano število bakterij pri 22° C.

 

Gorenji Suhadol

Vrtina se nahaja ob vodohranu vzhodno od Gorenjega Suhadola. Voda se črpa iz globine 12 metrov in dezinficira s klorovico. Vodovodni sistem Gorenji Suhadol oskrbuje naselje Gorenji in del Dolenjega Suhadola. Zaradi pomanjkanja izdatnosti vodnega vira smo v letu 2020 omenjeni vodovodni sistem povezali z vodovodnim sistemom Hrastje.

V letu 2020 je bilo na omrežju v okviru notranjega nadzora za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj ter parazitov, odvzetih 18 vzorcev vode, v  okviru državnega monitoringa pa dodatno še 2 vzorca pitne vode. V enem odvzetem vzorcu je bilo zaradi prenizke koncentracije  dezinfekcijskega sredstva zaznati povečano skupno število bakterij  pri 22°C.  Vsi  ostali odvzeti vzorci  so bili ustrezni in v skladu z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi.

 

Novo mesto - Jezero

Vodni vir se nahaja v Družinski vasi v občini Šmarješke Toplice in vključuje 12 zbirnih vrtin s skupno izdatnostjo 136 l/s. Vodo na vodnem viru od leta 2017 pripravljamo z ultrafiltracijo in dezinficiramo s plinskim klorom.  Vodovodni sistem Novo mesto Jezero oskrbuje naselja Družinska vas, Šmarješke Toplice, Žaloviče, Brezovica, Gorenja vas pri Šmarjeti, Koglo, Sela pri Zburah,  Radovlja, Grič pri Klevevžu, Čelevec, Dol pri Šmarjeti, Zbure, Šmarjeta, Orešje, Strelac, Gradenje, Vinji vrh, Bela Cerkev, Sela, Draga, Hrib, Tomažja vas, Gorenja Gomila, Čadraže, Ruhna vas, Stranje pri Škocjanu, Dobrava pri Škocjanu, Čučja Mlaka, Hudenje, Hrvaški Brod, Zameško, Mršeča vas, Čisti Breg, Drama, Roje, Mihovica, Šmaljčja vas, Dolenja Stara  vas do št. 11, Šentjernej z ulicami, Dobovo, Luterško selo, Gorenje in Dolenje Kronovo, Otočec z ulicami, Dolenja vas, Šentpeter, Žihovo selo, Lešnica, Jelše pri Otočcu, Črešnjice, Trška gora, Sevno, Zagrad pri Otočcu, Srednje, Dolenje in Gorenje Grčevje, Zagrad pri Otočcu, Herinja vas, Vrh pri Pahi, Sela pri Štravberku, Štravberk, Stražna, Ždinja vas, vas Krka, Cerovci,  del Smolenje vasi hišne številke od 53-60, Ragovo 7,7a,7c, Novo mesto z ulicami na levem bregu reke Krke, Dolenje in Gorenje Kamence, Potočna vas, Hudo, Dalnji vrh, Šranga, center Mirne Peči z ulicami, Ivanja vas, Biška vas, Prečna, Suhor, Kuzarjev Kal, Češče vas, Groblje, Zalog, Srebrniče, Loke, Potok, Vrh pri Ljubnu, Hruševec, Sela pri Straži, Dolenja in Gorenja Straža z ulicami, Podgora, Vavta vas, Rumanja vas, Jurka vas, Prapreče pri Straži, Dolenje Polje do hišne številke 7a.

V letu 2020 je bilo v okviru notranjega nadzora za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj odvzetih 159 vzorcev.  Dva odvzeta vzorca sta bila mikrobiološko neustrezna zaradi neustrezne pretočnosti.  V okviru državnega monitoringa je bilo odvzetih 19 vzorcev pitne vode. Vsi odvzeti vzorci so bili ustrezni in skladni z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi. 

 

Novo mesto – Stopiče

Vodo črpamo iz dveh vrtin na globini 140 in 110 metrov ter dveh površinskih zajetij s skupno izdatnostjo 70 l/s. Vodo na vodnem viru od leta 2017 pripravljamo z ultrafiltracijo in dezinficiramo s plinskim klorom. Vodovodni sistem Novo mesto Stopiče  oskrbuje naselja Stopiče, Plemberk, Verdun, Mali in Veliki Orehek, Brezovica pri Stopičah, Zajčji vrh, Sela pri Zajčjem  vrhu, Hrušica, Veliki Slatnik, Hrib pri Orehku, Križe, Dolž z ulicami, Vrhe, Iglenik,  Veliki in Mali Cerovec, Vinja vas, Konec, Podgrad, Pristava, Mihovec, Gorenja in Dolenja Težka voda, Rajnovšče, Rakovnik pri Birčni vasi, Stranska vas, Dolenje in Gorenje Lakovnice, Jurna vas, Koroška vas, Birčna vas, Petane, Gorenje in Dolenje Mraševo, Mali Podljuben, Veliki Podljuben, Stari Ljuben, Ljuben št. 20, 22, 24, Črmošnjice pri Stopičah, Šentjošt, Novo mesto z ulicami na desnem bregu reke Krke, Škrjanče pri Novem mestu, Boričevo, Ulica na Hribu, Srebrniče št. 1 in 1a,

V letu 2020 je bilo v okviru notranjega nadzora za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj, odvzetih 112 vzorcev vode, od katerih 1 ni bil skladu z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi.  Vzrok  neustreznosti je bilo povečano število koliformnih bakterij kot posledica zastajanja vode v hišnem vodovodnem omrežju v poletnem času. V okviru državnega monitoringa je bilo odvzetih 13 vzorcev pitne vode, ki so bili ustrezni in skladni z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi.

 

Dodatne informacije

Podrobne podatke o analizah vodnih virov lahko pogledate na spletni strani: http://www.komunala-nm.si/default.aspx?ID=518

Informacije o dogajanjih na vodovodnem omrežju: http://www.komunala-nm.si

Če želite prejemati SMS ali elektronsko obvestilo v primeru poslabšanja kakovosti pitne vode: http://moja.komunala-nm.si in aplikacija pitne vode https://app.vodapp.si

voda 2021_MO Novo mesto WEB.pdf

nazaj