Mihovec3.JPG

Za vikend v KS Podgrad

datum: 21. 05. 2021

Krajevna skupnost Podgrad zagotovo predstavlja zanimivo izbiro za popestritev konca tedna. V vsakem izmed devetih naselij lahko najdete zanimive kotičke za odpočiti misli in širitev svojih obzorij. Prijazni krajani pa vam bodo z veseljem povedali še kakšno zanimivo anekdoto.

 

Namigi za potep: 

- Mehovo: izjemno priljubljena točka za številne pohodnike. Domačini mu pravijo kar Mali ali podgurski Triglav. Izhodišče za pohod je lahko pri župnijski cerkvi Device Marije v Podgradu. Pot na 571 m visok grič se vije po gozdni poti z zmernim vzponom. Na vrhu si lahko ogledate tudi ostanke gradu, kakšen domačin vam bo tudi z veseljem zaupal zanimivo anekdoto o smo tudi o zgodovini gradu. V vas Podgrad se lahko vrnete po krožni poti. 

oznaka

hoja

akcija Mehovo

Čistilna akcija Mehovo

 

- potepi po Radohi - pri tem ne spreglejte zanimivih kraških pojavov, Ajdovske jame in ostankov gozdne železnice. 

železnica

ajdovska jama 2

 

Kot je zapisala Helena Kobe, aktivna krajanka Krajevne skupnosti Podgrad, so gozdovi v Radohi in Padežu s svojim prostranstvom, raznolikim rastlinjem in lepoto, za domačine drugo kraljestvo. Njena glavna, dvajsetkilometerska pot, se v krogu vije skozi gozd od vznožja Mihovca in varno nazaj do Podgrada. Pot je lepo urejena predvsem po zaslugi gozdarjev, ki že leta skrbijo, da gozd sije v vsej svoji veličini in kar vibrira od življenja. Zaradi neupravičenega strahu pred divjino in divjadjo, se je nekaj let nazaj v njegovi samoti slišala le motorka.  Danes pa jih veseli, ker zadnja leta srečujejo v njem čedalje več pohodnikov, tekačev, kolesarjev, jahačev in nabiralcev zelišč in je zato jasno, da je strah prerasel v občudovanje, spoštovanje in ljubezen do narave in divjadi, ki prosto teka med skalami, grapami, planjavami in griči.

Neprecenljivo doživetje je opazovati plašno srnjad, nemirno beganje lisic, jadranje ptic nad krošnjami ali lagodno eleganco jelenjadi. Vse to imamo tik pred domačim pragom, zato že kar nekaj časa organizirajo skupinske pohode vaščanov po neštetih stranpoteh in stezicah globlje v gozd. Odkrivajo mnoga krmišča, opazovalnice in mokrišča, ki jih vrli lovci skrbno negujejo, živalim omogočajo lažje preživetje. Pohodniki so tako hvaležni, da jim dovolijo gibanje mimo njihovih lovskih svetišč.

Kot je še dodala Helena Kobe: "Tam nekje, na pol izgubljeni v gozdu, smo popolnoma svobodni kot divjad. Narava nas s svojo večno melodijo osrečuje in zdravi, samo prisluhniti ji moramo in odpreti oči, ušesa in srce."

 

Kjerkoli se že ustavite vas bodo navdihovali čudoviti razgledi. Vse poti so primerne za vse generacije. Na potep se lahko odpravite peš, s kolesom ali z avtom. 

g_Podgrad_05

g_Podgrad_09

Konec1 (1)

Jurna vas2

Koro__ka_vas1

Še več znamenitosti in namigov za potep po KS Podgrad pa lahko najdete v prispevku Televizije Vaš kanal.

 

Avtorji fotografij: Krajevna skupnost Podgrad (Verica Turk, Živa Turk in Jure Krakow).

nazaj