podgrad.jpg

Krajevna izkaznica: KS Podgrad

datum: 17. 05. 2021

Krajevno skupnost Podgrad sestavlja devet vasi, ki se razprostirajo na 3529 hektarjih in predstavljajo dom 937 prebivalcem. Krajani se radi pohvalijo z bogato preteklostjo in vsakodnevnimi prizadevanji za medsebojno povezovanje in ohranjanje pestrega društvenega življenja.

 

Krajevna skupnost Podgrad, ki je leta 1930 dobila svoje ime, se nahaja približno 12 km iz središča Novega mesta in leži na obronkih Gorjancev. Bogati jo kar devet naselij, in sicer Podgrad, Pristava, Konec, Vinja vas, Mihovec, Jurna vas, Koroška vas, Mali Cerovec in Veliki Cerovec. 

podgrad 2

 

Kraj je ime dobil po gradu, ki je nekoč stal na hribu Mehovo in je po tej znamenitosti tudi najbolj prepoznan. 571 metrov visok hrib je namreč zelo obiskan s strani navdušenih pohodnikov. Kamen iz razvalin gradu, ki je začel propadati v 17. stoletju, ko so ga opustili lastniki, in ki so še vidne, so uporabili kasneje tudi za obnovo šole, župnijske cerkve in kapele. 

Mehovo-tabla

akcija Mehovo

 

Mimoidoče v Krajevni skupnosti Podgrad navdušujejo tudi stoletna zaščitena vaška lipa, češnjev drevored ob prihodu v Podgrad, čudoviti razgledi po okolici, stezice in pešpoti po bližnjih hribih, številni gozdovi, kraški svet s tremi jamami, med katerimi je najbolj priljubljena Ajdovska jama ter ostanki gozdne železnice v Radohi. Priljubljena cerkev Device Marije, matere dobrega sveta, ki se nahaja v središču vasi Podgrad, je bila zgrajena v 17. stoletju. V Vinji vasi se nahaja še kapela Marije Pomagaj, v Jurni vasi pa podružnična cerkev sv. Marjete. Na kraj je imela velik vpliv predvsem 2. svetovna vojna, ki je pustila kar nekaj pečatov in zanimivih zgodb, ki jih krajani radi delijo z obiskovalci. Da pa ima krajevna skupnost bogato zgodovino, pričajo tudi ostanki velike najdišča (grobišča) iz prazgodovinskega obdobja. 

cerkev Podgrad - Devica Marija, mati dobrega sveta

 

Krajani se sicer, poleg pestrega društvenega življenja, radi družijo ob skupnih akcijah, novih projektih in načrtih za prihodnost. 

podgrad 4

-UREJANJE MEHOVEGA

g_Podgrad_04

Mali cerovec 2

podgrad 3

 

Vabljeni k ogledu prispevka o Krajevni skupnosti Podgrad na Televiziji Vaš kanal danes ob 20. uri, v sredo, 19. maja, ob 18.45 in v četrtek, 20. maja, ob 19. uri.

Mihovec_1

Avtorji fotografij: Krajevna skupnost Podgrad (Verica Turk, Živa Turk in Jure Krakow).

nazaj