g_Stopice_07.jpg

Krajevna izkaznica: KS Stopiče

datum: 12. 04. 2021

Krajevna skupnost Stopiče je po površini peta največja krajevna skupnost v občini, med večje krajevne skupnosti pa sodi tudi po številu prebivalcev, saj po tem kriteriju zaseda osmo mesto. Razprostira se na 1788,7 hektarih, njenih 1919 prebivalcev pa živi v 13 vaseh, ki so posejane po razgibanem terenu pod Gorjanci.

Stopiška naselja Brezovica pri Stopičah, Črmošnjice pri Stopičah, Dolnja Težka Voda, Gornja Težka Voda, Hrib pri Orehku, Hrušica, Mali Orehek, Pangrč Grm, Plemberk, Stopiče, Šentjošt, Veliki Orehek in Verdun povezujeta potoka Težka voda in Klamfer, ki dajeta pečat bogati naravni in kulturni dediščini tega območja. 

Ob negovanju tradicije, ki se kaže tako v številnih cerkvicah z zanimivo zgodovino kot tudi v ohranjanju vaških običajev, v KS Stopiče skrbijo tudi za posodobitve na različnih področjih, ki prispevajo k večji kakovosti življenja krajanov. Najbolj aktualen projekt je prenova dotrajanega vodovoda, ki vključuje tudi izgradnjo novega vodohrana na Gornji Težki Vodi. Vodohran Dolnja Težka Voda je sicer največji vir pitne vode v Mestni občini Novo mesto. Pripravljeni pa so tudi projekti za izboljšanje cestne infrastrukture, ki bodo povečali varnost in olajšali dostop do lepih podgorjanskih krajev predvsem pešcem in kolesarjem. Trasa za pešce in kolesarje do Črmošnjic in Stopič bo umeščena v regionalno kolesarsko povezavo med Novim mestom in Metliko. 

g_Stopice_08

V Stopičah so ponosni na osnovno šolo in vrtec, ki se edina v novomeški občini ponašata s certifikatom kakovosti, ki ga podeljuje Inštitut za kakovost. Šola in z njo celotna krajevna skupnost se je najbolj razveselila leta 2011 pridobljene nove športne dvorane, ki poleg pouka športne vzgoje in interesnih dejavnosti za otroke nudi prostor za rekreacijo tudi drugim krajanom ter različnim klubom in športnim društvom. Društvena dejavnost je v krajevni skupnosti Stopiče zelo raznolika in aktivna, saj v njej delujejo Športno društvo Stopiče, Društvo upokojencev Podgorje, Društvo za razvoj in ohranitev Velikega Orehka, ki med drugim prireja praznik orehov, Turistično društvo Stopiče, Društvo Zeleni dol, ki organizira mednarodna tekmovanja z vodenimi avtomobili, Društvo amputirancev Slovenije in Prostovoljno gasilsko društvo Stopiče. Slednje deluje od leta 1913 in že 30 let na velikonočno nedeljo organizira odmevno in odlično obiskano sekanje pirhov.     

g_Stopice_04

Vabljeni k ogledu prispevka o KS Stopiče na televiziji Vaš kanal v sredo, 14. aprila, ob 18.45 in v četrtek, 15. aprila, ob 19. uri. 

Povezane novice

14. april

Črno-bele podobe barvitega življenja v KS Stopiče

Krajevna skupnost Stopiče že od nekdaj prekipeva od aktivnega družabnega življenja, ki krajane povezuje v žlahtno skupnost. Minule čase so zaznamovale drugačne podobe, a kot prikazujejo črno-bele...

več >

nazaj