ks_ragovska_ocistimo.jpg

Akcija Očistimo sosesko najbolj uspešna čistilna akcija do sedaj

datum: 29. 03. 2021

V soboto 27. marca smo v krajevnih skupnostih v sodelovanju s Komunalo Novo mesto in ostalimi partnerji uspešno izpeljali čistilno akcijo. Čeprav v negotovih časih, so občani aktivno pristopili k akcij in vnovič dokazali, da sta solidarnost in sodelovanje ključni za povezovanje občanov, predvsem pa, da je čisto okolje ena vodilnih prioritet v Mestni občini Novo mesto.

V čistilni akciji je v domači krajevni skupnosti Drska sodeloval tudi župan Gregor Macedoni, kjer so med drugim poskrbeli tudi za bolj čisto okolico čolnarne v Irči vasi, ob tej priliki pa je župan izrazil zadovoljstvo, da so ljudje kljub trenutnim razmeram pristopili k akciji in s tem izrazili, da jim ni vseeno v kakšnem okolju živijo.  

zupan

Med tem, ko so v določenih krajevnih skupnostih krajanom na pomoč priskočili gasilci, so v krajevni skupnosti Center krajanom razdelili metle in se poigrali s sloganom »da je najprej potrebno pomesti pred svojim pragom«. Iz krajevne skupnosti Uršna sela so nam sporočili, da je v akciji sodelovalo prek 60 krajanov, da pa opažajo, da se je, predvsem ob glavnih cestah, povečala količina odpadkov v primerjavi s prejšnjimi leti. V krajevni skupnosti Majde Šilc so poleg soseske poskrbeli tudi za čistost Ragovega loga, ki ga nekateri imenujejo tudi mestna pljuča Novega mesta. V krajevni skupnosti Bučna vas je sodelovalo kar prek 150 ljudi, nabrali so velike količine odpadkov, v sosednji krajevni skupnosti Bršljin pa so poleg čistilne akcije poskrbeli za pogozdovanje mestne hoste. Udeležencem se je pridružil podžupan Boštjan Grobler, mestna hosta pa je bogatejša za nekaj več kot 700 sadik smrek in bukve.

grobler

Čistilni akciji so se v večini pridružili tudi vrtci in osnovne ter srednje šole, prvič letos v sklopu poziva Europe Direct Novo mesto tudi podjetja, ki so na delovno soboto čistila okolico podjetij. Akciji se je pridružila tudi skupna občinska uprava občin Dolenjske (SOUOD) ki v sklopu akcije pri subjektih, ki izvajajo gostinsko dejavnost izvaja nadzor nad vključenostjo v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki, pri čemer preverjajo, ali subjekti posedujejo zabojnike za komunalne odpadke. Prav tako se v okviru akcije še vedno vrši nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki na skupnih zbiralnicah in ekoloških otokih iz strani občanov. Nadzor SOUOD se izvaja na pobudo občanov, ki še posebej v zadnjem času opažajo prepolne ekološke otoke, tudi kot posledico večjih količin odpadkov zaradi dostav prehrane v času epidemije.

ks_center

Iz Komunale Novo mesto so nam sporočili, da so krajani v sklopu čistilne akcije Očistimo sosesko zbrali ogromne količine odpadkov, pri čemer ocenjujejo, da gre za najbolj uspešno akcijo do sedaj. Ob tej priložnosti občane nagovarjajo, naj za čisto okolico skrbijo vse dni v letu, saj lahko le s skupnimi močmi dosežemo bolj čisto okolje.

kandija_grm

ursna_sela

 

glasilo_soseska

nazaj