162236656_459637412150655_4357734801555613901_n.jpg

Župan Gregor Macedoni sodeloval na videokonferenci o globalnem segrevanju

datum: 22. 03. 2021

Včeraj se je župan Gregor Macedoni na povabilo iniciative Stop Global Warming Europe pridružil videokonferenci županov iz različnih mest Evrope, ki si v svojih lokalnih skupnostih prizadevajo za okolju prijazne politike. Na videokonferenci so govorci predstavili primere dobrih praks, župan Gregor Macedoni pa je v sklopu predstavitev izpostavil prizadevanja Mestne občine Novo mesto na področjih trajnostne mobilnosti, krožnega gospodarstva in energetike.

Po besedah župana Gregorja Macedonija je usklajeno evropsko delovanje v prizadevanjih proti globalnemu segrevanju prava pot, pri čemer je vloga mest zelo pomembna. V sklopu pobude StopGlobalWarming.eu je skladno z usmeritvijo ostalih evropskih institucij tudi t.i.:»Carbon Pricing« z namenom zmanjšanje toplogrednih emisij. Župan Gregor Macedoni je v Bruslju že nekaj let aktiven v Odboru regij, od letošnjega leta pa tudi v Konvenciji županov za podnebne spremembe in energijo, zato bodo tovrstne tematike na občini še v večji meri del vsakdana.

162653693_901033457402144_8061247601002527073_n

Na Mestni občini Novo mesto se zavedamo pomembnosti in resnosti podnebnih sprememb, ki vplivajo na naše življenje, zato spremljamo trende in prilagajamo naša prizadevanja trenutnim razmeram, predvsem pa želimo na področjih, ki so najbolj povezana tudi z globalnim segrevanjem, doseči spremembe, ki bodo vidne v našem okolju. Na občini z veseljem podpiramo prizadevanja v sklopu pobude StopGlobalWarming.eu, zato občane pozivamo k podpisovanju pobude, k njej pa bomo povabili tudi naša partnerska mesta. Več o pozivu, kjer lahko tudi podpišete iniciativo, najdete na spletni strani Stop Global Warming

globalwarming

Pri trajnostni mobilnosti se na Mestni občini Novo mesto osredotočamo na zagotavljanje infrastrukture:

  • Širimo omrežje kolesarskih in peš povezav, pri čemer gre za umeščanje, načrtovanje in izvedbo novih tras in nadgradnjo obstoječih v sklopu prenov ceste. V naslednjih letih imamo zelo ambiciozne načrte za gradnjo regionalnih kolesarskih povezav do sosednjih občin, pri čemer računamo na evropska kohezijska sredstva.
  • V kratkem bosta pešcem in kolesarjem na voljo dve novi brvi čez Krko, ki bosta pomembno prispevali h mobilnosti občanov in obiskovalcev mestnega jedra in dveh velikih stanovanjskih sosesk.
  • Pred nekaj leti smo uvedli sistem izposoje mestnih koles, ki ga nadgrajujemo z novimi postajami in električnimi kolesi.
  • Prav tako smo uvedli prevoze z električnim avtomobilom za starejše in invalide, takoj ko bodo epidemiološke razmere omogočale, pa bomo zagnali tudi carsharing sistem.
  • Osrednji gradbeni projekt zadnjih let je prenova mestnega jedra, pri čemer smo v prvi fazi sledili trajnostnim trendom urbanih središč in za promet zaprli prenovljen Glavni trg, po katerem se lahko zapeljete z električnim minibusom.
  • Pomembnih premikov se nadejamo tudi na področju železniških povezav, kjer smo se pobudniki regionalne iniciative, ki si prizadeva za revitalizacijo železniške povezave med Ljubljano in Zagrebom.

Na področju ravnanja z odpadki si prizadevamo za trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri in njihovo učinkovito rabo, kar pomeni prehod v krožno gospodarstvo. Slovenija se na splošno lahko pohvali z visoko stopnjo ločeno zbranih odpadkov, z 59-odstotno stopnjo recikliranja komunalnih odpadkov pa se uvršča v sam evropski vrh. Novo mesto pri tem prednjači, pohvali  pa se lahko tudi s pilotnimi projekti za ponovno uporabo odpadne embalaže. Z inovativnim postopkom mešanja odpadnega blata komunalnih naprav s pepelom smo prišli do materiala, s katerim saniramo površino regijskega odlagališča, ob tem pa našim občanom zagotavljamo najnižje cene ravnanja z odpadki. Na področju krožnega gospodarstva bomo s t.i. snovnim krogom, ki je že del našega sistema, predvidoma še letos razširili mrežo recikliranih produktov, s katerimi želimo občane opozoriti na pomembnost tega področja.

Na področju energetike smo v Novem mestu leta 2017 s prebojno inovativnim pristopom javno-zasebnega partnerstva začeli celovito energetsko prenovo javnih objektov. Najbolj oprijemljiv rezultat na terenu so okolju prijazna energetsko prenovljena poslopja naših šol in vrtcev, ki ponujajo boljše pogoje našim otrokom.

 

nazaj