g_Gabrje_05.jpg

Krajevna izkaznica: KS Gabrje

datum: 22. 02. 2021

V sklopu kampanje Doma je lepo kot prvo krajevno skupnost predstavljamo Gabrje. Skupnost, ki na jugovzhodu meji na sosednjo državo Hrvaško in jo sestavljata dve naselji, se bo predstavila danes ob 20. uri na televiziji Vaš kanal, več vsebin o njej bo pa na voljo v prihodnjih dneh na naši spletni strani in družabnih omrežjih.

Krajevno skupnost Gabrje zaokrožujeta naselji Gabrje in Jugorje, ki se raztezata na površini 1.414,4 ha. Krajevna skupnost, kjer prebiva 697 prebivalcev, ima bogato zgodovino, ki sega v prazgodovinsko obdobje, ponašajo se pa tudi z mnogo naravnimi znamenitostmi, kot so Šumeči potok, vaški studenec, Gabrska jama in Tonijev studenec.  

g_Gabrje_06

Med najnovejše pridobitve uvrščajo vaško središče, kulturni in gasilski dom, ki jih je celostno uredila Mestna občina Novo mesto, ponosni na svoj kraj pa krajani izpostavljajo izjemno povezanost z okoljem in naravo, zato vabijo na odkrivanje različnih pohodnih poteh po Gorjancih. Kogarkoli bo pot zanesla v Gabrje, ne bo odšel ravnodušen, ker ga bodo na vsakem koraku navduševale njihove posebnosti, kot so izvir Gospodična, cerkev sv. Janeza Krstnika in Gabrski vintgar. V prihodnje si krajani želijo razvijati predvsem zidaniški turizem, rekreativno in gorsko kolesarstvo, v nekdanji šoli si pa prizadevajo tudi za ureditev arhivske sobe.

Vabljeni k ogledu prispevka o KS Gabrje v oddaji Novo mesto živi na televiziji Vaš kanal danes ob 20. uri, krajše različice prispevka pa si boste lahko ogledali tudi v sredo, 24. februarja, ob 18.45 in v petek, 26. februarja, ob 21. uri.

g_Gabrje_03

Povezane novice

27. februar
 KS Gabrje nekoč in danes

KS Gabrje nekoč in danes

Ob obisku krajevne skupnosti smo skupaj s predsednikom Rokom Mežnarjem in krajani obujali spomine na pretekle čase. Tako so nam posredovali nekaj čudovitih fotografij Gabrja iz prejšnjega stoletja.

več >

26. februar

Za vikend v KS Gabrje

Krajevna skupnost Gabrje je prepletena z mnogo potmi in je prava izbira za izlet v naravno okolje, kjer se znajdete med pogozdenimi hribčki in šumečimi slapovi. Poleg naravnih danosti obiskovalce...

več >

24. februar

Vaška legenda o Jugorju in druge zanimivosti KS Gabrje

V sklopu kampanje Doma je lepo ta teden predstavljamo krajevno skupnost Gabrje, ki se ponaša z naravnimi danostmi ter toplimi in srčnimi ljudmi. Snemanje je bilo povsem zimsko obarvano, kar še poudarja...

več >

nazaj