konS.jpg

Mladi se lahko na spletni delavnici spoznate s kriptografijo

datum: 12. 01. 2021

LokalPatriot vabi mlade od 14. leta starosti naprej, da se udeležijo brezplačne delavnice konS ≡ Kripto 101, kjer se bodo spoznali z osnovami kodiranja in kriptografije. Delavnica bo potekala prek spleta v ponedeljek, 18. januarja 2021, med 17. in 20. uro, ostalim delavnicam v sklopu projekta konS pa se bodo lahko mladi prav tako pridružili vsak ponedeljek popoldan.

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali z osnovami kodiranja in kriptografije. S pomočjo programiranja bodo šifrirali in dešifrirali skrivna sporočila in poizkušali razdreti skrivne kode. Srečali se bodo z različnimi šiframi in ugotovili, kaj so njihove prednosti in slabosti. Spoznali bodo različne vrste napadov na tajnopise, jih sprogramirali in tudi preizkusili na lastnih šifrah. Debatirali bodo o vlogi kriptografije skozi zgodovino in o tem, kaj kriptografija predstavlja danes, ter si na praktičnih primerih pogledali, kako je bilo videti šifriranje (in dešifriranje) v časih pred uporabo računalnikov.

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na borut.pelko@lokalpatriot.si, ob prijavi pa sporočite svoje ime, priimek, e-poštni naslov in starost.

Delavnice za otroke in mlade, ki jih LokalPatriot izvaja v okviru projekta konS, predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajali jih bodo vsak ponedeljek popoldan, njihov namen pa je boljše razumevanje najsodobnejših dognanj v znanosti in novih tehnologij, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo. Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti. Več informacij o projektu, konzorciju in načrtovanih aktivnostih najdete na kons-platforma.org.

 

Projekt konS -- Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Foto: Hana Jošić

nazaj