zverinice_6__9511-2.jpg

Dirty Rok'c vabi MTB kolesarje vseh starosti

datum: 26. 11. 2020

Člani društva Zverinice so v letošnjem letu zgradili novo »lažjo« gozdno kolesarsko pot, ki so jo poimenovali Dirty Rok'c in razširja obstoječi MTB Skill park v Krajevni skupnosti Regrča vas. Po videzu spominja na ozko gozdno pohodno oz. tekaško pot, pa vendar gre za pravo kolesarsko pot.

Dirty Rok'c je namenjen predvsem gorskim kolesarjem, ki si želijo manj tehnično zahtevno pot, z manj ostrih ovinkov, skokov in drugih ovir, ki jih navadno srečujejo na težjih gorsko kolesarskih poteh. Za vožnjo je priporočljivo gorsko kolo, čeprav se lahko po Rok'cu zapeljete z vsemi vrstami koles.

Proga spada med proge lažje težavnosti in je namenjena predvsem začetnikom, torej manj izkušenim kolesarjem, tudi otrokom, pa tudi kolesarjem, ki imajo za seboj že nekaj izkušenj.  Na novi progi se med vožnjo spoznavate z gozdom in hkrati napredujete v različnih znanjih vožnje, kot so zavijanje, pospeševanje, drža na kolesu. Progo lahko uporabite za prijetno popoldansko rekreacijo ali intenzivni trening. Pot se navezuje na obstoječi Skill park in na drugi strani ponuja možnost povezave z bližnjimi in malce daljšimi turami okoli Novega mesta.

Nova pot, ki znaša približno dva kilometra, se skoraj povsem umika od pohodniških poti in hkrati izkorišča naravno danost pokrajine in gozda. Gre za t.i. krožni »single track« z zavoji in naravnimi preprekami, pot pa se prostorsko ne oddalji kaj dosti od Skill parka. Široka je največ polovico metra in je zaenkrat brez umetno zgrajenih ovir.

Trasa Dirty Rok'c se začenja pred ruševinami cerkve Sv. Rok in vodi na drugo stran Skill parka ter se na vrhu hriba odcepi desno. Ven se tako pripeljete pred križiščem, kjer se diagonalno spustite v gozd na drugi strani poseke. Pot je v celoti označena in ji ni težko slediti.

Iz Društva zverinice sporočajo, da je v pripravi tudi brošura s karto, kjer bodo navedeni pogoji uporabe in varnostni ukrepi, ki ščitijo vse udeležence v naravi in skrbijo za varnost udeležencev in narave. Vse informacije bodo objavljene tudi na FB strani društva. Proga je bila zgrajena s pomočjo sofinanciranja Mestne občine Novo mesto in Krajevne skupnosti Regrča vas.

Oznaki za gorsko-kolesarko pot in prepovedano za pešce na območju ks Regrča vas

Kolesar v gozdu

Znaki (lahko, ovinki, valovi), ki označujejo gorsko-kolesarsko pot.

nazaj