children-4571876_1920.jpg

Telesna dejavnost otrok pred velikim preizkusom

datum: 12. 11. 2020

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je včeraj izvedlo novinarsko konferenco o spodbujanju gibanja vseh, še zlasti otrok in mladine, na spletni konferenci pa so o svojih pogledih na gibanje v času epidemije spregovorili primarij Matija Cevc, dr. med na UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca, izredni profesor na Fakulteti za šport dr. Gregor Starc ter Petra Simpson Grom, predsednica Koronarnega kluba Ljubljana.

 

Prim. Matija Cevc je pozval, da se redno in dovolj gibajmo tudi v težkih razmerah širjenja bolezni COVID-19. »Ta bolezen ima svoje posledice, zato je prav, da naredimo vse, da jih preprečimo oziroma zmanjšamo, v skladu z navodili NIJZ. Pri tem je pomembno, da ne pozabimo na skrb za splošno zdravje, sprostitev in preventivo, saj srčno-žilne bolezni rastejo skupaj z otroki od mladih nog, v kolikor imajo pogoje za to – in to je treba preprečiti, sicer bodo srčno-žilne bolezni nastopile veliko prezgodaj v njihovih življenjih. Z otroki naj raste zdravje, radovednost, motivacija in veselje do gibanja ter druženja, čim več preživljanja prostega časa v naravi,« je še dodal primarij Cevc.

Dr. Gregor Starc je prav tako poudaril, da je telesna dejavnost otrok in mladine v času epidemije COVID-19 pred velikim preizkusom. »Že pri otrocih, pri katerih smo preverili gibalno učinkovitosti takoj po koncu razglasitve epidemije v juniju, se je pokazal velik upad gibalne učinkovitosti, ki se je še posebej odrazil na srčno-dihalni vzdržljivosti.«

 

Kaj so o gibljivosti otrok pokazale meritve

Meritve, ki so bile na slovenskih osnovnih šolah izvedene v septembru, so pokazale še na večji upad gibalne učinkovitosti otrok, k čemer je pripomoglo sedenje in premalo gibanja mnogih otrok med poletnimi počitnicami. V času, ko otroci nimajo športne vzgoje na šoli in ko se ne morejo udeleževati športne vadbe v društvih, je breme organizacije dejavnega prostega časa padlo na družine.

»Nasvet staršem je, da otrokom vsak dan omogočijo vsaj eno uro gibanja na prostem, ki naj presega intenzivnost hoje, saj za normalen razvoj otrok hoja ni dovolj velik impulz. Če se odpravijo na pohod z otroki, naj to ne bo zgolj sprehod, temveč po možnosti hoja navkreber, če v bližini ni vzpetin pa najmanj hitra hoja, med katero lahko vključimo različne krepilne vaje poskokov, krajših tekov in podobno,« je izpostavil Gregor Starc.

 

human-3264432_1920

 

V obdobju »ostani doma« veliko fizičnih poškodb

Petra Simpson Grom je povedala, da jih je v obdobju »ostani doma« v času prve razglasitve epidemije presenetilo število fizičnih poškodb, od 375 srčno-žilnih bolnikov so zabeležili 11 zlomov oz. drugih poškodb, večina od njih posledica padcev. Primerjalno na istem vzorcu letno zabeležijo 1-2 takšni poškodbi. Podatek jih je spodbudil, da so se potrudili vzpostaviti pogoje, ki omogočajo neprekinjen proces telesne vadbe. »Dobrobiti psihičnih in fizičnih interakcij, ki se ustvarjajo pri gibanju v naravi, so pomembni za zdravo in ustvarjalno življenje, zato je pomembno sporočilo, da si že v mladosti postavljamo temelje za kakovostno starost,« je še dodala Simpson Gromova.

 

Gibanje pomembno tudi za odrasle

Kot je poudaril dr. Starc, je pomembno gibanje tudi za odrasle. Če starši zmorejo, naj z otroki tečejo. Otroci sicer potrebujejo za razvoj več gibanja kot odrasli, zato mora biti to gibanje bolj intenzivno, vsekakor pa odrasli ne smejo pozabiti, da za zdravo delovanje organizma tudi oni potrebujejo vsakodnevno gibanje. Krepilne vaje naj postanejo tudi rutina vsakega jutra in večera, otroci pa naj te vaje izvajajo tudi med premori pri učenju.

»Potrebna je dobra organizacija družinskega življenja, pri čemer je še posebej pomembno, da starši omejijo čas, ki ga otroci preživijo pred ekrani, saj je digitalna tehnologija v primeru zaprtja šol že del učenja, dodatna zabava z ekrani pa otrokom ne bo koristila, temveč bo prinesla še večje utrujanje centralnega živčnega sistema in poslabšala duševno stanje otrok, ki je zaradi pomanjkanja socialnih stikov z vrstniki že tako na preizkušnji,« je še dodal dr. Starc.

 

mother-and-son-864142_1920

nazaj