20191219-Plesni-Studio-NM-PSNM-Bozicna-produkcija-SCNM-2442-Edit_Tomaz_Kos.jpg

Plesni studio Novo mesto pleše tudi v času epidemije

datum: 03. 11. 2020

V sklopu akcije #novomestozame smo se pogovarjali z vodjo Plesnega studia Novo mesto Robijem Grmekom, ki si kljub epidemiji in posebnim okoliščinam ne dovoli odvzeti veselja do plesa in vsega, kar počne z največjo radostjo. Tako je našel način, da bo lahko še naprej skupaj s svojo ekipo izvajal plesne tečaje. Z včerajšnjim dnem je vsem navdušencem za ples, predvsem pa svojim zvestim plesalcem omogočil plesne treninge prek spleta. V časih, ko so raziskave pokazale, da se mladi v obdobju epidemije gibajo premalo, so takšni projekti in načini vadbe ne le nujni, temveč tudi blagodejni, ter predvsem pomemben vzor vsem, ki ta trenutek iščejo nove podjetniške ideje znotraj svojih panog. Z Robijem Grmekom smo spregovorili o plesu v posebnih okoliščinah in o tem, kaj ga kljub situaciji vsak dan znova navdihuje.


Kako pomembno je gibanje za otroke v različnih starostnih obdobjih?

Moje mnenje je, da gibanje ni pogojeno s starostjo. Za vsako starostno obdobje je pomembna športna aktivnost, pa naj bo to le rekreacija ali so to za malo starejše intenzivni treningi. Najpomembnejše je, da otroci v izbrani aktivnosti uživajo in se imajo fajn v okolju, v katerem so aktivni. Na začetku gre predvsem za koordinacijo in motoriko gibanja, kasneje, ko so že malce bolj izurjeni, pa pridejo v poštev težji elementi, ki vključujejo še druge segmente gibanja.

 

Pri plesu pa ne gre le za gib, gre tudi za ritem, usklajenost, posluh?

Lahko bi rekli, da gre kar za skupek vsega naštetega. Gibamo se lahko vsi, nekateri v slišanem ritmu, drugi v svojem ritmu. Na vajah so tako pomembni različni elementi, plesalce najprej učimo gibanja po koreografiji, poslušanja glasbe po ritmu in kasneje, ko že znajo oboje, poskušamo skupino plesočih naučiti, da se gibajo čim bolj usklajeno v skupinskih formacijah.

 

Kaj te navdihuje pri plesu in poučevanju plesa?

Če pomislim na svoje začetke, je bila navdih predvsem glasba, kasneje pa so prišle še druge stvari, kot so prostor, to, s kakšnimi plesalci imaš opravka (tu predvsem mislim ali so začetniki ali že izkušeni plesalci). Predvsem pa me navdihuje energija, ki jo dobim od samih plesalcev - ta občutek je težko opisati. Najbližji približek je mogoče občutek, ko se vračam domov, vedno poln energije in vesel, da delam nekaj, kar me res res veseli. In to mi vsakič znova daje dodaten navdih.

15403696_1480901521920308_4921737993661046799_o

"Ples je moje življenje. Že od vsega začetka hodiva po isti poti." 

 

Kako zahtevni so časi za Plesni studio Novo mesto, s kakšnimi izzivi se spopadate?

Ja, časi so za večino podjetij težki. Morali smo se na hitro organizirati in naše treninge spraviti v spletno obliko, prek Zooma, kar pa je za vse vpletene precej težje, kot bi bilo v normalnih okoliščinah. Ples je živa stvar in če nisi v dvorani s plesalci, je to čisto druga dimenzija učenja. Ampak, kar se mora, ni težko, naša ekipa se trudi, da bomo lahko svoje znanje kar se da najbolje predajali naprej našim zvestim plesalcem.

 

Že v prvem valu epidemije ste plesali prek spleta, ta teden pa ste začeli s spletnimi treningi. Mi lahko poveš kaj več o tem? Kakšen je odziv?

V prvem valu epidemije smo začeli s spletnimi treningi za tekmovalce, ampak, ker smo se s tem spopadli prvič in se je vse odvijalo tako hitro, nismo bili dovolj dobro pripravljeni. Posledično so bili tudi odzivi slabši, ker tako starši kot otroci niso vedeli kaj pričakovati, kako točno naj bi vse skupaj potekalo. Malce je pripomogla tudi miselnost vseh nas, ker smo upali, da bo šlo le za en mesec odmika in se bomo potem zopet vrnili v dvorane, kar je posledično vplivalo na slabši odziv staršev in plesalcev.

Za drugi val smo se bolje pripravili. Ker smo bili v stiku z vsemi plesalci, smo jim že na rednih vajah omenili, da se zna zgoditi, da bo situacija slabša in da bomo morali vsi preiti na spletne treninge prek Zooma. Prvi odzivi so bili presenetljivo dobri, tudi sami odzivi staršev so zelo pozitivni, za kar smo jim res hvaležni. V našem plesnem studiu je kar nekaj učiteljev, ki jim poučevanje predstavlja edini vir dohodka. S tem vadeči ne podpirajo le plesa ampak tudi nas, da lahko preživimo te težke dni.

 

Kaj bi želel, da slišijo vsi starši in otroci, ki bodo zdaj več časa preživeli doma? Kako naj si osmislijo čas?

Verjetno ste že kje zasledili, da so strokovnjaki v Ameriki, pa tudi pri nas na Fakulteti za šport, izvedli raziskave, in sicer o tem, koliko procentov otrok se že po prvem valu epidemije sooča s prekomerno težo, kako so motorično manj sposobni in imajo slabšo kondicijo ter kako velik je upad gibalnih sposobnosti. Zaskrbljujoče je, da se je njihovo telesno stanje vrnilo na stanje telesnih zmogljivosti izpred nekaj let.

Moje sporočilo je samo eno: Naj se otroci gibajo zunaj v gozdu, na igrišču naj "dajo ven svojo otroško razigranost", in "se znorijo", tako kot smo se znali mi, ko smo hodili domov iz igrišč šele takrat, ko smo bili lačni kot levi. :)

Tudi pri tem potrebujejo otroci spodbudno ''brco v rit''. Na kavč in igrice se navadijo zelo hitro, po nekaj mesecih zasedenosti pa boste otroka težko ponovno spravili nazaj na dejavnost, na kateri je potrebno biti telesno aktiven. To so pokazale tudi ameriške študije, saj se vsak tretji otrok, ki je hodil na določeno organizirano vadbo, po prvi karanteni ni več vrnil nazaj na vadbo.

 

Priporočaš kakšen dober seznam plesnih pesmi, plesnim film, kakšen dober plesni video za učenje?

Uf, lahko bi vam spisal seznam, ampak danes vse najdete na spletu, predvsem pa je seznam odvisen od osebnih okusov. Na spletu obstaja seznam najboljših plesnih filmov, meni kot plesalcu in koreografu pa je še vedno najboljši dokumentarec o Michaelu Jacksonu z naslovom This Is It. Za učenje imate na YouTubu veliko različnih plesnih zvrsti koreografij, tako da … veselo plesat :)

893735_10151522836646280_1027374684_o

"Ples živim. Ker eden brez drugega preporosto ne obstajava. Na srečo."

 

Kaj te v teh časih drži pokonci?

Predvsem plesalci, gibanje in misel, da na koncu tunela vedno posije sonce. Veselim se dneva, ko bomo lahko zopet ''normalno'' trenirali v dvoranah in se vsem tem ''čudnim časom'' samo še smejali. :)

 

Več o spletni treningih si lahko preberete na njihovi spletni strani in Facebook profilu. 

Vabljeni, da se pridružite kampanji #novomestozame, ki jo najdete na Facebooku.

nazaj