Vrtec_4.JPG

Ta teden v vrtcih nekaj več otrok kot v prejšnjem

datum: 02. 11. 2020

Vrtci v novomeški regiji delujejo nemoteno, ponovno se je odprl tudi vrtec v Brusnicah, ki je bil prejšnji teden zaprt. V vrtcu Ciciban so z današnjim dnem odprte vse enote, prisotnih je 142 otrok, v vrtcu Pedenjped beležijo 140 otrok, odprte so skoraj vse enote, vsaka skupina je po priporočilih razdeljena na 6 otrok. Iz zasebnega vrtca Jana so nam sporočili, da so za ta teden zaprli vrata, zaprta je tudi enota Pikapolonica v romskem naselju, kjer se ureja nedavno poškodovana stavba.

 

Varstvo za vse tiste, ki nemoteno delujejo

Na podlagi sprejetih odločitev Vlade RS je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni sprejel sklep o delovanju vrtcev v Mestni občini Novo mesto v zmanjšanem obsegu v času epidemije Covid-19, s katerim točno določa postopanje v primeru zagotavljanja varstva otrokom vseh staršev, ki varstva zaradi službenih obveznosti ne morejo zagotoviti sami. Na podlagi dejstva, da je naša občina v veliki meri industrijsko intenzivna ter da je delo od doma za proizvodne delavce težko zagotoviti, je sklep župana pripravljen v smeri prijaznosti do vseh zaposlenih, ne glede na panogo kjer delajo (torej, ne zgolj za tiste, ki delujejo v zdravstvenem in ostalih nujnih podpornih sektorjih). V primeru poslabšanja epidemiološke slike se okoliščine zagotavljanja varstva seveda lahko spremenijo, do takrat pa vsi vrtci javne novomeške mreže delujejo na način, kot to predvideva sklep.

 

Novomeški vrtci so se poenotili

Poenoteno so se organizirali vsi novomeški vrtci, ki od staršev, v skladu z zgoraj omenjenim sklepom, ki ga je izdala občina, zahtevajo dve izjavi, in sicer izjavo, s katerim jamčijo za zdravje otroka ter zagotavljajo, da otrok ni bil v stiku z okuženim, ter  izjavo, ki dokazuje, da starši potrebujejo nujno varstvo – izjava je usklajena s sklepom o delovanju vrtcev v Mestni občini Novo mesto v zmanjšanem obsegu v času epidemije Covid-19. 

Sklep o delovanju vrtcev v Mestni občini Novo mesto v zmanjšanem obsegu v času epidemije COVID-19 najdete tudi med uradnimi objavami na naši spletni strani.

 

Za otroke, ki ostajajo doma, bodo starši oproščeni plačila

Kot je povedal minister za delo, družino in enake možnosti Janez Cigler Kralj bodo starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtca ne bodo mogli delati, dobili 80-odstotno nadomestilo plače. Starši otrok, ki varstva ne bodo potrebovali, bodo v času zaprtja oproščeni plačila. 

 

nazaj