25._Invalidi_2.jpg

S športom (nazaj) do samozavesti

datum: 26. 10. 2020

Strokovnjaki so že dolgo nazaj ugotovili, da športna dejavnost lahko nadomesti zdravilo. S tem se strinja tudi naš paraolimpijec Jože Okoren, dolgoletni predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. S sodelavci skrbi za več kot sto članov z območij 19 občin, ki jim po poškodbi ali bolezni, ki jih je večino prikovala na invalidski voziček, z nevladno pomočjo dviga kakovost življenja. Pri tem poudarja, da sta rekreacija in šport za kakovostno življenje paraplegikov bistvenega pomena. Z gospodom Jožetom se je za Glasilo MoNm pogovarjala Mirjana Martinović iz Regijskega NVO centra.

Letošnje izredne razmere zaradi koronavirusa so vrsto aktivnosti okrnile ali jih prestavile, medtem ko se je društvo že v prvem valu posvetilo osebnemu svetovanju na daljavo, pomoči pri dostavi hrane, nakupu ortopedskih pripomočkov ipd. Kako pomembno je gibanje, pa priča tudi njihov lastni »protikoronski« ukrep: med karanteno so vsem članom poslali zloženko z nekaj gibalnimi vajami za boljše počutje. »In moramo reči, da je bila izjemno toplo sprejeta,« nam pove Jože Okoren.

Zgodba prvega moža regijskega društva je širši javnosti dobro znana. A društvo ima na stotine takšnih zgodb, ki se večinoma začnejo s tragičnim dogodkom, nadaljujejo z rehabilitacijo in kasneje vzpostavljanjem novega načina življenja. Vsekakor drugačnega, a po zgledu sogovornikov nič manj kakovostnega in lepega. Pri tem zdrav način življenja, ki vključuje vsaj kakšno športno udejstvovanje, odigra pomembno vlogo.

»Kot društvo skrbimo predvsem za to, da člane ob vrnitvi iz rehabilitacijskega centra v Soči domov usmerimo: jim pomagamo z nasveti, adaptacijo bivalnih enot, urejanjem prevozov ipd. Skrbimo za njihovo boljše počutje na splošno. In šport je tisti, ki osebo s poškodovano hrbtenjačo obdrži pri fizični in psihični kondiciji. Se pravi: gibanje, gibanje, gibanje!« zatrdi Okoren in nadaljuje, kako je bil tudi v njegovem primeru šport tisti, ki mu je dal samozavest in smisel.

Podobno ugotavlja dobra tretjina njihovih članov, ki se s športom resneje ukvarjajo. Kot pravi vodja športnega programa v društvu Mirko Sintič, jim nudijo več športnih disciplin. Avgusta je minilo 40 let, odkar ga je prometna nesreča kot osnovnošolca prikovala na voziček. Tudi sam pove, da bi brez aktivne nevladne podpore ostal osamljen, tako pa ga je društvo »dobesedno zvleklo iz hiše«, dokončal je šolanje, si našel zaposlitev, partnerko, ustvaril družino … Danes bdi nad vrsto treningov in tekmovanj, ki se jih udeležujejo člani in članice, kot so liga sodelovanja Zveze invalidskih organizacij Slovenije, državna prvenstva in prijateljske tekme, »ki jih je kdaj toliko, da kar ne vemo, katerih bi se udeležili«.

Čeprav vsi poznamo olimpijsko načelo, da je pomembno sodelovati, ne zmagati, se lahko regijsko društvo s sedežem v Novem mestu pohvali z vrsto uspešnih športnikov in športnic. To so: že omenjena Jože Okoren in Mirko Sintič, Martin Gorenc, Primož Jeralič, Zdenka Sintič, Jože Zajc, Anica Radej, Robi Bojanec, Milan Slapničar, Tone Kanc, Dušan Rupar, Vinko Ahlin, Martina Glavič idr.

25. Invalidi 4

Dolenjski paraplegiki so tudi večkratni državni prvaki v košarki na vozičkih. (Foto: arhiv društva)

Martina si je hrbtenico poškodovala kot 15-letna gimnazijka ob padcu z drevesa. Tudi njena zgodba je zgodba o vztrajanju, okrevanju, premagovanju vseh vrst ovir, ustvarjanju družine in po invalidski upokojitvi tudi vse bolj športno obarvana. »Mirko me je spodbujal, da grem na kegljanje z vozičkom in kmalu smo ugotovili, da mi gre dobro od rok,« skromno pristavi in razkrije zadnje uspehe. Lani je bila v ligi sodelovanja prva med ženskami, na državnem prvenstvu pa druga, letos je bila v ligi prva, medtem ko prvenstva še ni bilo. V ligi so bili prvi tudi kot ekipa, ki jo poleg Martine sestavljajo še Tone Kanc, Franc Kuhelj in Gašper Peček.

25. Invalidi 1 (1)

Osebne in športne zgodbe so delili Jože Okoren, Martina Glavič in Mirko Sintič. (Foto: M. M.)

»Kegljanje vadimo na Portovalu, streljanje v Leskovcu pri Krškem, vse bolj je priljubljen športni ribolov, odhajamo v Brestanico ali k ribniku Prilozje, naš Gašper Peček je tu prvi v ligi! Ponosni smo na košarkarsko ekipo, kjer smo trenutno združeni z ekipo iz Kranja in smo bili na DP prvi. Prirejamo šahovska tekmovanja in tu so še atletske discipline, kjer so druga mesta osvojili Anica Rode, Katja Gerdovič in Žiga Vinetič …« tako discipline in uspehe niza Mirko.

25. Invalidi 3

Med paraplegiki je vse bolj priljubljen tudi športni ribolov, društvo pa se lahko pohvali z ligaškim prvakom Gašperjem Pečetom. (Foto: arhiv društva)

 

 

 

nazaj