Maraton21_NM_press_001.JPG

Primož Kobe zmagovalec 3. novomeškega polmaratona

datum: 04. 10. 2020

V odličnem vzdušju navijačev, v sončnem vremenu in za trenutne čase izrednih okoliščinah se je zaključil 3. Novomeški polmaraton. Zmagovalec preizkušnje na 21. kilometrov med moškimi je postal maratonec Primož Kobe s časom 1:07:56, ki je odtekel tudi rekord proge, med ženskami pa je bila najboljša tekačica Neja Kršinar s časom 1:16:57, ki je prav tako izboljšala čas predhodnice in dosegla rekord proge. Tek je štel tudi za državno prvenstvo med člani in članicami ter veterani in veterankami, prenos si je bilo mogoče ogledati tudi prek programa Šport TV.

Primož Kobe, ki se je znašel v vlogi organizatorja in tekmovalca, si je ves čas proge mesto najboljšega izmenjeval z drugouvrščenim Mitjo Krevsem, tik pred ciljno ravnino pa s šprintom dokazal, da je v odlični formi. Drugouvrščeni Mitja Krevs je bil s časom 1:08:16 boljši od tretjeuvrščenega Jana Brešana, ki je preizkušnjo odtekel s še vedno odličnim časom 1:09:57. Med ženskami je bila druga Laura Blatnik Guzej s časom 1:18:34, tretja pa Jasmina Pitamic Vojska s časom 1:21:20.

Svoja občutja je ob zmagi delil zmagovalec preizkušnje na 21. kilometrov Primož Kobe: »Občutek je neverjeten, danes sem dosegel dve zmagi, eno z organizacijo prireditve, drugo z zmago na tekmi. Organiziranje prireditve in nastop ne gresta skupaj, vendar sem se kljub temu, da zadnje dni nisem veliko spal, danes dobro počutil. Mitja je hiter tekmovalec, ki mu malce bolj ustrezajo krajše razdalje, med tem ko meni ležijo daljše, odločila pa je dnevna forma.« Naslednja preizkušnja za Primoža bo tek na državnem prvenstvu v krosu v Murski Soboti, teden kasneje se bo pomeril še na preizkušnji na 21. kilometrov na Ljubljanskem maratonu.

Zmagovalka polmaratonske preizkušnje med ženskami Neja Kršinar, sicer članica Kluba gorskih tekačev Papež, je ob zmagi povedala, da je bila današnja tekma zanjo bolj trening, pri tem pa ni pričakovala rekordnih časov, čeprav ji je na koncu vendarle uspelo doseči rekord proge. »Glede na vse razmere in odpovedi mnogih tekmovanj, sta bila današnja zmaga in čas dokaz, da smo v tem letu vendarle dobro trenirali. Po letošnjih treh preizkušnjah na pet kilometrov, treh preizkušnjah na deset kilometrov in današnjemu polmaratonu sledi nastop na Ljubljanskem maratonu, glavna cilja za naprej pa sta čimboljši rezultat na letošnjem maratonu v Valenciji in nastop na Olimpijskih igrah drugo leto v Tokiu,« je povedala Kršinarjeva.

Nekaj več kot 350 tekačev se je danes podalo na 21 kilometrsko preizkušnjo, pri čemer je bila proga enaka kot lansko leto. Organizatorji so bili pozorni na čisto vsako malenkost, ki je kljub trenutnim razmeram poskrbela za pravo tekaško vzdušje, h kateremu so pripomogli tudi navijači. Z dobro izpeljanim Novomeškim polmaratonom, predvsem pa z organizacijo državnega prvenstva na 21. kilometrov so si organizatorji Fit kluba izborili pomembno mesto med organizatorji daljših preizkušenj, med katerimi je bila v letošnjem letu izpeljana le peščica. Na tekmi je tekmovalce in gledalce pozdravil tudi predsednik atletske zveze Roman Dobnikar, ki je Primožu in ekipi čestital za vztrajnost in pogum, da so kljub trenutnim ukrepom organizirali prireditev.

Na sobotni preizkušnjah na 6,5 in 10 kilometrov sta se jih pridružila še 202 tekača, 17 tekačev se je s psi podalo tudi na canicross preizkušnjo. Med moškimi je na 6,5 kilometrski preizkušnji zmagal Rok Godler s časom 23:59 minut. Med ženskami je slavila Urška Krašovec s časom 27:15 minute. Med tekači na 10 kilometrov je bil absolutni zmagovalec Jakob Čop s časom 33:38 minut, med ženskami pa je bila prva mlada obetavna tekačica Klara Lukan s časom 34:30, sicer evropska prvakinja v krosu in mladinska prvakinja v teku na 5000 metrov.

Na tekmi za 6,5 kilometrov sta se preizkusila tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in podžupan Boštjan Grobler, ki sta danes zmagovalcem na odru podelila medalje in nagrade, župan Gregor Macedoni pa je ob koncu prireditve Primožu Kobetu čestital za že tretji dolenjski tekaški praznik in mu v zahvalo simbolno predal novomeško situlo, ki je namenjena le izbranim.  

V zadnjih dveh letih je Novomeški polmaraton postal največja dolenjska športna prireditev. Dvodnevnega programa se je lani udeležilo skoraj 1300 aktivnih udeležencev, letos je bila zaradi razmer številka sicer manjša, vendar je dosežek že to, da se je Novomeški polmaraton kljub vsemu izvedel, tudi zahvaljujoč vsem, ki so prireditev podprli, že tretje leto je bil generalni pokrovitelj Zavarovalnica Sava. Novomeški  polmaraton je sicer mlada perspektivna prireditev, ki gradi na kakovosti in zadovoljstvu tekačev in obiskovalcev. Pomen tako ne dajejo le kakovostnemu tekmovalnemu ter rekreativnemu segmentu ampak tudi ozaveščanju pomena gibanja v vsakdanjiku ter povezovanju društev ter organizacij, ki sodelujejo pri prireditvi.

Maraton21_NM_press_002

Maraton21_NM_press_005

Maraton21_NM_press_003

Foto: novomesto21 in Boštjan Pucelj

nazaj