DSC_0533.JPG

V novomeške vrtce danes vstopa 353 novincev

datum: 01. 09. 2020

Poleg osnovnošolcev bodo pragove javnih vrtcev Pedenjped, Ciciban, Brusnice in Stopiče danes prestopili tudi predšolski otroci. Takšnih, ki so s prvim septembrom na novo vpisani je 353, od tega prihaja 16 otrok iz okoliških občin. Vsi občani, ki so v prijavi opredelili vpis v septembru, so dobili ponujeno mesto v enem od vrtcev. Za vpis med letom je prijavljenih 123 otrok, od teh pa so vrtci zagotovili mesta še 36 malčkom, ki se svojim skupinicam pridružijo še v oktobru in novembru. Vrtci seveda sprejemajo prijave za medletne vpise ves čas.

Med letom se praviloma odprejo dodatni oddelki

V vrtec se lahko vključi otrok star enajst mesecev ali več. Ker otroci to starost dopolnjujejo različno, je način zagotavljanja zadostnih kapacitet predvsem odpiranje dodatnih oddelkov med letom. To vodstva vrtcev v koordinaciji z Mestno občino Novo mesto izvedejo v okviru razpoložljivih prostorskih in kadrovskih zmožnosti. Kljub temu pa ostaja dejstvo, da zaradi različnih razlogov nekateri starši svoje otroke zaupajo v varstvo zasebnikom. Za vse tiste vrtce, javne ali zasebne, registrirane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja, ki so del javne mreže vrtcev, je možno pridobiti odločbo o znižanem plačilu vrtca glede na višino dohodkov družine ter v javnih vrtcih uveljavljati ostale ugodnosti, ki jih ponuja Mestna občina Novo mesto.

 

Vsako prijavo vrtci obravnavajo individualno

Vsaka prijava, ne glede na to, ali je oddana v prijavnem roku v marcu za prihodnje vrtčevsko leto ali kadarkoli med letom, je obravnavana individualno, odgovorni v vrtcih pa se vsakokrat potrudijo ugoditi najrazličnejšim željam v največji možni meri. Vsako leto je nekaj primerov takšnih, ki dobijo ponujeno mesto v vrtcu, vendar ga zavrnejo – lahko, da je želja po točno določeni enoti, se otrok ne vpiše zaradi zdravstvenih težav ali pa se starši odločijo kako drugače urediti varstvo svojemu otroku. Med letom pa se zgodi tudi kar nekaj izpisov, razlogi za to pa so tudi lahko različni – zdravstvene težave, selitev, organizacija varstva kako drugače. Prosta mesta se ponudijo staršem otrok, ki so vpisani na seznam glede na čas prijave in zbrane točke – zato je vedno bolje, da se prijave oddajo do razpisnega roka, saj imajo pri razdelitvi prostih mest med letom le-te prednost.

Vodstva vrtcev venomer skrbijo, da so njihove kapacitete polne. Strokovne službe vrtcev sicer prijave občanov drugih občin upoštevajo, če za vpis v septembru ostajajo prosta mesta. Medletnih vpisov za otroke občanov drugih občin ni predvidenih, saj so izpraznjena mesta praviloma zapolnjena z otroki iz Mestne občine Novo mesto.

 

Delovanje vrtcev prilagojeno za večjo varnost

Kot preostalo javno življenje je tudi delovanje vrtcev prilagojeno v okviru ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19. Obisk in uvajanje v vrtec tako letos potekata malenkost drugače, tako zaposleni kot tudi starši in ostali skrbniki pa so zavezani upoštevanju priporočil NIJZ.

 

DSC_0540

nazaj